Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
Cześć!
Mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu następującego zadania:
Udowodnij izomorfizm: \(\displaystyle{ Aut(\QQ)\simeq \QQ ^{*}}\)
Z góry dzięki za pomoc.
Mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu następującego zadania:
Udowodnij izomorfizm: \(\displaystyle{ Aut(\QQ)\simeq \QQ ^{*}}\)
Z góry dzięki za pomoc.
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
Wskazówka: niech \(\displaystyle{ \phi \in Aut(\QQ)}\) i niech \(\displaystyle{ \phi(1)=a}\), \(\displaystyle{ a \neq 0}\). Pokaż, że \(\displaystyle{ \phi(x)=ax}\), dla każdego \(\displaystyle{ x \in \QQ}\).
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
A skąd Ty ciało wytrzasnąłeś?!arek1357 pisze:Tylko , że automorfizm ciała przenosi jedynkę na jedynkę...
JK
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
wiem o tymarek1357 pisze:Tylko , że automorfizm ciała przenosi jedynkę na jedynkę...
Ale \(\displaystyle{ \QQ}\) oznacza tu najpewniej addytywną grupę liczb wymiernych-- 4 sty 2019, o 16:51 --a jeśli chodzi o automorfizmy ciała liczb wymiernych, to nie są one zbyt ciekawe..
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
Ogólnie automorfizmy ciał prostych są nudne...karolex123 pisze:arek1357 pisze:
a jeśli chodzi o automorfizmy ciała liczb wymiernych, to nie są one zbyt ciekawe..
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
Nie uwłaczając jakże ważnemu automorfizmowi identycznościowemu..PoweredDragon pisze:Ogólnie automorfizmy ciał prostych są nudne...karolex123 pisze:arek1357 pisze:
a jeśli chodzi o automorfizmy ciała liczb wymiernych, to nie są one zbyt ciekawe..
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
Raczej Q to pierścień przemienny z jedynką...arek1357 pisze:Raczej Q to ciało...A skąd Ty ciało wytrzasnąłeś?!
Jak dla mnie, zależy na to na co patrzymy. Ja patrzę na temat i widzę dwie grupy
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
PoweredDragon, \(\displaystyle{ \QQ}\) jako zbiór liczb wymiernych z działaniami dodawnia i mnożenia (oraz odpowiednimi elementami neutralnymi) jest ciałem
Jak dla mnie interpretacja jest jasna- teza zadania jest prawdziwa, jeśli traktujemy \(\displaystyle{ \QQ}\) jako addytywną grupę liczb wymiernych
Jak dla mnie interpretacja jest jasna- teza zadania jest prawdziwa, jeśli traktujemy \(\displaystyle{ \QQ}\) jako addytywną grupę liczb wymiernych
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
Ja doskonale wiem, że \(\displaystyle{ (\QQ, +, \cdot, 0, 1)}\) to ciało. Ale kierowanie się tym, że to ciało w trakcie rozważań nad teorią grup lub pierścieni, powoduje tylko problemy :V Wszystko zależy od tego, w jakim dziale siedzimy.karolex123 pisze:PoweredDragon, \(\displaystyle{ \QQ}\) jako zbiór liczb wymiernych z działaniami dodawnia i mnożenia (oraz odpowiednimi elementami neutralnymi) jest ciałem
Jak dla mnie interpretacja jest jasna- teza zadania jest prawdziwa, jeśli traktujemy \(\displaystyle{ \QQ}\) jako addytywną grupę liczb wymiernych
Dla jednego \(\displaystyle{ \QQ}\) to zbiór, dla innego \(\displaystyle{ \QQ}\) to \(\displaystyle{ (\QQ, +, 0)}\) lub \(\displaystyle{ (\QQ, \cdot, 1)}\), czyli grupa multiplikatywna/addytywna (zapisane w odwrotnej kolejności), dla kogoś jeszcze pierścień przemienny z jedynką, dzieleniem i bez dzielników zera, ciało (jw.), "najmniejsze" podciało \(\displaystyle{ \mathbb R}\), itd. Wszystkie powyższe stwierdzenia są prawdziwe.
Autor prosił o grupę, więc rozpatrywanie \(\displaystyle{ \QQ}\) jako ciała może być ograniczające (lub w innych przypadkach pewnie nadmierne)
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
No zaraz, w tytule mamy: "Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne".
JK
JK
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Re: Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
Ale mowa o izomorfizmie grup \(\displaystyle{ \mathrm{Aut}(\QQ)}\) i \(\displaystyle{ \QQ^*}\), więc nie wynika z tego, że \(\displaystyle{ \QQ}\) musi być grupą. Syntaktycznie zadanie miałoby sens nawet, gdyby chodziło o automorfizmy \(\displaystyle{ (\QQ, \le)}\) - tylko wtedy teza nie byłaby prawdziwa.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Udowodnij, że dane grupy są izomorficzne.
Bardzo dziwne podejście. Przypomina mi to, że jak siedzę np. między ludźmi to jestem człowiekiem a jak wejdę do stajni to będę koniem a jak wejdę na asfalt to będę asfaltem...Ale kierowanie się tym, że to ciało w trakcie rozważań nad teorią grup lub pierścieni, powoduje tylko problemy :V Wszystko zależy od tego, w jakim dziale siedzimy.
Q w tym zadaniu od początku było ciałem dla mnie czyli takim super uprzywilejowanym pierścieniem...
A jeżeli ciałem to automorfizm są trywialny...