\(\displaystyle{ A = \left\{ x = a + b \sqrt{3} : a, b \in \ZZ\right\}}\)
Udowodnij, że odwzorowanie \(\displaystyle{ f : x = a + b \sqrt{3} \rightarrow x˜ = a - b\sqrt{3}}\) jest automorfizmem pierścienia
\(\displaystyle{ (A, +, \cdot )}\) w siebie.
Jak to pokazać? Niestety nawet nie wiem jak rozpocząć :/
udowodnij ze odwzorowanie jest izomorfizmem w siebie
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: udowodnij ze odwzorowanie jest izomorfizmem w siebie
Co to jest \(\displaystyle{ A}\)? Chodzi może o \(\displaystyle{ \QQ(\sqrt{2})}\), czy \(\displaystyle{ \ZZ(\sqrt{2})}\)?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
udowodnij ze odwzorowanie jest izomorfizmem w siebie
Z definicji automorfizmu?rivit pisze:Niestety nawet nie wiem jak rozpocząć :/
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 28 paź 2018, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: udowodnij ze odwzorowanie jest izomorfizmem w siebie
\(\displaystyle{ f(x+y)=f(x)+f(y)}\)
\(\displaystyle{ L = f((a+b\sqrt{3}) + (c+d\sqrt{3}))=(a+c)+(b+d) \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P = f(a+b\sqrt{3}) + f(c+d\sqrt{3})=(a+c)+(b+d) \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ L = P}\)
to nie jest po prostu tak? (póki co dla samego dodawania)
\(\displaystyle{ L = f((a+b\sqrt{3}) + (c+d\sqrt{3}))=(a+c)+(b+d) \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P = f(a+b\sqrt{3}) + f(c+d\sqrt{3})=(a+c)+(b+d) \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ L = P}\)
to nie jest po prostu tak? (póki co dla samego dodawania)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: udowodnij ze odwzorowanie jest izomorfizmem w siebie
No chyba nie do końca.
Z określenia \(\displaystyle{ f}\) mamy dla \(\displaystyle{ a,b\in \ZZ}\):
\(\displaystyle{ L = f((a+b\sqrt{3}) + (c+d\sqrt{3}))=(a+c){\red -}(b+d) \sqrt{3}}\)
i tak dalej.
Oczywiście jeszcze trzeba sprawdzić, czy \(\displaystyle{ f}\) jest bijekcją (to akurat łatwe) i jeszcze sprawdzić mnożenie.
Z określenia \(\displaystyle{ f}\) mamy dla \(\displaystyle{ a,b\in \ZZ}\):
\(\displaystyle{ L = f((a+b\sqrt{3}) + (c+d\sqrt{3}))=(a+c){\red -}(b+d) \sqrt{3}}\)
i tak dalej.
Oczywiście jeszcze trzeba sprawdzić, czy \(\displaystyle{ f}\) jest bijekcją (to akurat łatwe) i jeszcze sprawdzić mnożenie.