Element odwrotny

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Element odwrotny

Post autor: VirtualUser »

Niech \(\displaystyle{ (G, *)}\) oraz \(\displaystyle{ (H, \cdot)}\) będą dowolnymi grupami. Określmy działanie:
\(\displaystyle{ (a,b) \otimes (c, d) = (a * c, b \cdot d)}\)
Wykaż, że \(\displaystyle{ (G \times H, \otimes)}\) jest też grupą.
Aby to uczynić muszę sprawdzić trzy własności grup. Jednak mam pytanie co do tej:

\(\displaystyle{ \forall x \in G \exists y \in G x \diamond y = e}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ m}\) jest elementem odwrotnym do \(\displaystyle{ g}\) oraz \(\displaystyle{ k}\) elementem odwrotnym do \(\displaystyle{ h}\), a także \(\displaystyle{ e_x}\) oraz \(\displaystyle{ e_y}\) to są elementy neutralne omawianych zbiorów to czy wystarczy, że sprawdzę:

\(\displaystyle{ (g,h)\otimes(m,k)=(e_x, e_y)}\)
czy muszę jeszcze sprawdzić
\(\displaystyle{ (m,k)\otimes(g,h)=(e_x, e_y)}\)?
Ostatnio zmieniony 11 paź 2018, o 01:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Element odwrotny

Post autor: octahedron »

Trzeba sprawdzić oba przypadki.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Element odwrotny

Post autor: VirtualUser »

Dlaczego? Z definicji grupy to nie wynika. Wiem, że jest takie twierdzenie ale ono nie jest własnością grupy samej w sobie
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Element odwrotny

Post autor: leg14 »

Ano nie musisz sprawdzać, ale co Ci szkodzi?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Element odwrotny

Post autor: a4karo »

BO to nie wynika z definicji, tylko z prostego rozumowania: jeżeli \(\displaystyle{ ab=e}\) i \(\displaystyle{ ca=e}\), to \(\displaystyle{ b=c}\)
ODPOWIEDZ