Grupy i podgrupy

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Akiva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 sty 2018, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy

Grupy i podgrupy

Post autor: Akiva »

Dana jest grupa \(\displaystyle{ G=\left\{ f : \ZZ _{8} \rightarrow \ZZ _{8} : f(x)=ax+b \mod 8, a \in \left\{ -1,1\right\}, b \in 2\ZZ _{8} \right\}}\) i jej podgrupa normalna \(\displaystyle{ N=f(x)=x+b \mod 8 : b \in 4\ZZ _{8}}\) (działaniem jest składanie przekształceń)
(a) Należy skonstruować elementy i tabelkę mnożenia grupy \(\displaystyle{ G/N}\)
(b) Dla każdego elementu grupy \(\displaystyle{ G/N}\) wyznaczyć element do niego odwrotny
(c) Czy grupa \(\displaystyle{ G/N}\)jest cykliczna? Uzasadnij odpowiedź
Ostatnio zmieniony 25 cze 2018, o 19:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Grupy i podgrupy

Post autor: Tmkk »

Gdzie pojawia się problem?
ODPOWIEDZ