Witam mam ostatnio styczność z tą "ukochaną" algebrą abstrakcyjną i nie potrafię jej strawić wystarczajaco dobrze.
Prosiłbym o jakieś objaśnienie jak zabrać się do zadania po niżęj, bo męczę je i męczę i do niczego nie dochodzę - pewnie dlatego że nie zbyt rozumiem.
Z góry dzięki za wyrozumiałość....
Załóżmy, że element \(\displaystyle{ a}\) grupy \(\displaystyle{ G}\) ma rząd równy \(\displaystyle{ n \in \NN.}\)
1. Pokaż, że dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ k}\) istnieje taka liczba \(\displaystyle{ l \in \left\{ 0, . . . ,n-1 \right\} ,}\) że \(\displaystyle{ a^{k}= a ^{l}}\).
2. Pokaż, że wszystkie elementy \(\displaystyle{ \left\{ a ^{0} , a ^{1} , . . . , a ^{n-1} \right\} }\) są parami różne.
3. Pokaż, że \(\displaystyle{ a ^{n-1}= a^{-1}}\)
Wskazówka/Objaśnienie
-
aolo23
- Użytkownik

- Posty: 307
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 118 razy
- Pomógł: 2 razy
Wskazówka/Objaśnienie
Ostatnio zmieniony 29 lip 2022, o 13:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
aolo23
- Użytkownik

- Posty: 307
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 118 razy
- Pomógł: 2 razy
Wskazówka/Objaśnienie
\(\displaystyle{ ord(a)=n}\) czyli \(\displaystyle{ a^n}\) daje \(\displaystyle{ e}\)
i jak to dalej ugryźć
rozumiem że \(\displaystyle{ k\in G}\)
czyli \(\displaystyle{ a^{k} = a^{l}=e}\)
\(\displaystyle{ k<n}\)
co więcej?
i jak to dalej ugryźć
rozumiem że \(\displaystyle{ k\in G}\)
czyli \(\displaystyle{ a^{k} = a^{l}=e}\)
\(\displaystyle{ k<n}\)
co więcej?
Ostatnio zmieniony 11 paź 2017, o 20:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- leg14
- Użytkownik

- Posty: 3105
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Wskazówka/Objaśnienie
No właśnie nie do potęgi.czyli a do n potęgi daje e
Zacznij od 3 punktu. Ile to jest \(\displaystyle{ a \cdot a^{n-1}}\) z definicji rzędu?