Znaleźć wszystkie możliwe tabelki działań grupowych na zbiorze 4-elementowym.
Jak się do tego zabrać?
Znaleźć tabelki
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Znaleźć tabelki
Ołówek i kartka. Rysujesz tabelkę z elementami \(\displaystyle{ e,a,b,c}\) (\(\displaystyle{ e}\) robi za neutralny) i kombinujesz.
Twierdzenie o rzędzie elementu może byc baaaaardzo przydatne
Twierdzenie o rzędzie elementu może byc baaaaardzo przydatne
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Znaleźć tabelki
To tak myślę i kombinuję i wymyśliłem 4 tabelki takie, chociaż całej łączności nie sprawdziłem, ale wydaje się, że jest ok.
1.
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|}
x & e & a & b & c \\ \hline
e & e & a & b & c \\ \hline
a & a & e & c & b \\ \hline
b & b & c & e & a \\ \hline
c & c & b & a & e \\ \hline
\end{array}}\)
2.
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|}
x & e & a & b & c \\ \hline
e & e & a & b & c \\ \hline
a & a & b & c & e \\ \hline
b & b & c & e & a \\ \hline
c & c & e & a & b \\ \hline
\end{array}}\)
3.
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|}
x & e & a & b & c \\ \hline
e & e & a & b & c \\ \hline
a & a & c & e & b \\ \hline
b & b & e & c & a \\ \hline
c & c & b & a & e \\ \hline
\end{array}}\)
4.
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|}
x & e & a & b & c \\ \hline
e & e & a & b & c \\ \hline
a & a & e & c & b \\ \hline
b & b & c & a & e \\ \hline
c & c & b & e & a \\ \hline
\end{array}}\)
Tak jest dobrze? Jeśli tak, to czy to wszystkie możliwości? Nie wiem, też jak się te "obramowania" robi w tabelce. A i też nie wiem do czego jest to twierdzenie o rzędzie.
1.
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|}
x & e & a & b & c \\ \hline
e & e & a & b & c \\ \hline
a & a & e & c & b \\ \hline
b & b & c & e & a \\ \hline
c & c & b & a & e \\ \hline
\end{array}}\)
2.
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|}
x & e & a & b & c \\ \hline
e & e & a & b & c \\ \hline
a & a & b & c & e \\ \hline
b & b & c & e & a \\ \hline
c & c & e & a & b \\ \hline
\end{array}}\)
3.
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|}
x & e & a & b & c \\ \hline
e & e & a & b & c \\ \hline
a & a & c & e & b \\ \hline
b & b & e & c & a \\ \hline
c & c & b & a & e \\ \hline
\end{array}}\)
4.
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|}
x & e & a & b & c \\ \hline
e & e & a & b & c \\ \hline
a & a & e & c & b \\ \hline
b & b & c & a & e \\ \hline
c & c & b & e & a \\ \hline
\end{array}}\)
Tak jest dobrze? Jeśli tak, to czy to wszystkie możliwości? Nie wiem, też jak się te "obramowania" robi w tabelce. A i też nie wiem do czego jest to twierdzenie o rzędzie.
Ostatnio zmieniony 8 paź 2017, o 13:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Znaleźć tabelki
Ok. Przyjrzyj się teraz tabelkom b, c, d i zauważ że są one takie same z dokładnością do permutacji a, b, c
-- 8 paź 2017, o 08:21 --
Gdybyś użył twierdzenia o rzędzie, to byś to od razu zobaczył
-- 8 paź 2017, o 08:21 --
Gdybyś użył twierdzenia o rzędzie, to byś to od razu zobaczył
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Znaleźć tabelki
Jak to takie same z dokładnością do permutacji a,b,c? Przecież to są różne elementy. Jak się tabelka różni choćby jednym elementem to już jest inna chyba... Poza tym co nam daje to twierdzenie bo jakoś nie widzę związku.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Znaleźć tabelki
Chcesz powiedzieć że jak zamiast \(\displaystyle{ a,b,c}\) napiszesz \(\displaystyle{ e, f, g}\) to dostaniesz inna grupę ?
Chodzi o kształt działań, a nie o symbole.
Poczytaj o izomorfizmie grup
Chodzi o kształt działań, a nie o symbole.
Poczytaj o izomorfizmie grup
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Znaleźć tabelki
Dwie.
Masz dwie możliwości. Na mocy tego twierdzenia co Ty wiesz, a ja rozumiem, albo w grupie jest element rzędu cztery, albo nie.
Jak nie ma, to każdy element ma rząd dwa i łatwo sprawdzisz, że dostaniesz tabelkę a.
A jak jest, to elementami grupy są \(\displaystyle{ e, a, a^2,a^3}\)
Masz dwie możliwości. Na mocy tego twierdzenia co Ty wiesz, a ja rozumiem, albo w grupie jest element rzędu cztery, albo nie.
Jak nie ma, to każdy element ma rząd dwa i łatwo sprawdzisz, że dostaniesz tabelkę a.
A jak jest, to elementami grupy są \(\displaystyle{ e, a, a^2,a^3}\)