Wielomiany Cardano- złe wzory?

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Auster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 maja 2015, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Wielomiany Cardano- złe wzory?

Post autor: Auster »

Hej, czy ktoś widział kiedyś metodę Cardano rozwiązywania równania czwartego stopnia postaci
\(\displaystyle{ x^4+px^3+qx^2+rx+s=0}\)
za pomocą rozwiązania dwóch równań kwadratowych postaci
\(\displaystyle{ x^2+( \frac{p}{2}+a)x+k+b=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+( \frac{p}{2}-a)x+k+b=0}\)
gdzie k jest pierwiastkiem równania pomocniczego postaci
\(\displaystyle{ k^3- \frac{1}{2}qk^2+ \frac{1}{4}(pr+4s)k+ \frac{1}{8} (4qs-p^2+r^2)=0}\)
Wzory na \(\displaystyle{ a= \sqrt{2k+ \frac{p^2}{4}-q }}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{kp-r}{2a}}\)

bardzo proszę o pomoc. Mam podejrzenie że współczynniki równania ze zmienną \(\displaystyle{ k}\) (przy k i wyraz wolny) zostały źle podane, nie potrafię jednak obliczyć jak to powinno wyglądać, ani znaleźć nic w literaturze.
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Wielomiany Cardano- złe wzory?

Post autor: NogaWeza »

Jest metoda sprowadzania równań stopnia czwartego do trzeciego, odkrył ją bodajże Ferrari, a równanie stopnia trzeciego już można rozwiązać metodą Cardano. Nic więcej nie powiem na ten temat bo się nie znam, ale jak Cię to interesuje to poszukaj sobie jakichś informacji o tym, na forum powinno być też sporo przykładów.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Wielomiany Cardano- złe wzory?

Post autor: mortan517 »

3841.htm
Auster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 maja 2015, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Wielomiany Cardano- złe wzory?

Post autor: Auster »

Dzięki, chodzi mi jednak o poprawienie tych konkretnych wzorow.
ODPOWIEDZ