Chińskie twierdzenie o resztach
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 24 maja 2014, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wro
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 1 raz
Chińskie twierdzenie o resztach
Witam, mam taki problem, w miarę idzie mi rozwiązywanie podstawowych zadan z twierdzenia o resztach typu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2\pmod{3}\\ x \equiv 3\pmod{4}\\ x \equiv 1\pmod{5} \end{cases}}\)
rozwiązuje je w taki sposob ze dla pierwszego szukam takiego i że
\(\displaystyle{ 2 + 3i \equiv 1\pmod{5}}\)
znajduje \(\displaystyle{ i = 3}\) i zapisuje
\(\displaystyle{ x \equiv 11 \pmod{3 \cdot 4}\\ 11+(3 \cdot 4)i\\i=0\\11 \mod 5 = 1}\)
Wiec rozwiazaniem jest \(\displaystyle{ 11+(3 \cdot 4 \cdot 5) \cdot k: k \in \ZZ?}\) a najmniejszym rozwiazaniem jest \(\displaystyle{ 11}\)
Czy to jest poprawne rozwiązanie? ponieważ mam problem ze zrobieniem tego dla takich danych jak
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x \equiv 1 \pmod{3}\\ 3x \equiv 1\pmod{4}\\ 4x \equiv 4\pmod{7} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2\pmod{3}\\ x \equiv 3\pmod{4}\\ x \equiv 1\pmod{5} \end{cases}}\)
rozwiązuje je w taki sposob ze dla pierwszego szukam takiego i że
\(\displaystyle{ 2 + 3i \equiv 1\pmod{5}}\)
znajduje \(\displaystyle{ i = 3}\) i zapisuje
\(\displaystyle{ x \equiv 11 \pmod{3 \cdot 4}\\ 11+(3 \cdot 4)i\\i=0\\11 \mod 5 = 1}\)
Wiec rozwiazaniem jest \(\displaystyle{ 11+(3 \cdot 4 \cdot 5) \cdot k: k \in \ZZ?}\) a najmniejszym rozwiazaniem jest \(\displaystyle{ 11}\)
Czy to jest poprawne rozwiązanie? ponieważ mam problem ze zrobieniem tego dla takich danych jak
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x \equiv 1 \pmod{3}\\ 3x \equiv 1\pmod{4}\\ 4x \equiv 4\pmod{7} \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 22 cze 2014, o 13:36 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Chińskie twierdzenie o resztach
Nie wiem jakiego sposobu użyłeś do rozwiązania pierwszego układu, ale wynik otrzymałeś dobry, więc zakładam, że takie układy rozwiązywać umiesz. Drugi układ można łatwo sprowadzić do postaci przypominającej pierwszy układ.
Gdy masz równanie \(\displaystyle{ ax \equiv b \pmod{c}}\) i \(\displaystyle{ \left(a, \ c\right)=1}\), to możesz pomnożyć stronami razy \(\displaystyle{ a^{-1}}\) i otrzymasz:
\(\displaystyle{ x\equiv a^{-1}b \pmod{c}}\)
W przypadku równania \(\displaystyle{ 4x\equiv 3 \pmod{4}}\) należy pomnożyć je stronami razy \(\displaystyle{ 2}\) (bo \(\displaystyle{ 2\cdot 4 \equiv 1 \pmod{7}}\), czyli \(\displaystyle{ 4^{-1} \equiv 2 \pmod{7}}\)) i otrzymasz:
\(\displaystyle{ x\equiv 3 \cdot 2 \equiv 6 \pmod{7}}\)
Gdy masz równanie \(\displaystyle{ ax \equiv b \pmod{c}}\) i \(\displaystyle{ \left(a, \ c\right)=1}\), to możesz pomnożyć stronami razy \(\displaystyle{ a^{-1}}\) i otrzymasz:
\(\displaystyle{ x\equiv a^{-1}b \pmod{c}}\)
W przypadku równania \(\displaystyle{ 4x\equiv 3 \pmod{4}}\) należy pomnożyć je stronami razy \(\displaystyle{ 2}\) (bo \(\displaystyle{ 2\cdot 4 \equiv 1 \pmod{7}}\), czyli \(\displaystyle{ 4^{-1} \equiv 2 \pmod{7}}\)) i otrzymasz:
\(\displaystyle{ x\equiv 3 \cdot 2 \equiv 6 \pmod{7}}\)
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 24 maja 2014, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wro
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 1 raz
Chińskie twierdzenie o resztach
Przepraszam ale kompletnie nie zrozumiałem tego co napisałeś, skąd \(\displaystyle{ 4x\equiv 3 \pmod{4}}\)?
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Posty: 896
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Chińskie twierdzenie o resztach
Jakiś błąd, bo \(\displaystyle{ 4 \pmod{4}}\) to \(\displaystyle{ 0}\), więc nie ma liczby, która da resztę \(\displaystyle{ 3}\).
Ale sens wypowiedzi jest w sumie zachowany.
Ale sens wypowiedzi jest w sumie zachowany.
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 24 maja 2014, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wro
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 1 raz
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Posty: 896
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Chińskie twierdzenie o resztach
Dzięki podanej przez Ponewor instrukcji, może równania, których nie umiesz rozwiązać sprowadzić do takich, które umiesz (z samym \(\displaystyle{ x}\), a ni np. \(\displaystyle{ 3x}\))
Ponewor pisze: Gdy masz równanie \(\displaystyle{ ax \equiv b \pmod{c}}\) i \(\displaystyle{ \left(a, \ c\right)=1}\), to możesz pomnożyć stronami razy \(\displaystyle{ a^{-1}}\) i otrzymasz:
\(\displaystyle{ x\equiv a^{-1}b \pmod{c}}\)
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 24 maja 2014, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wro
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 1 raz
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Posty: 896
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Chińskie twierdzenie o resztach
Że ich\(\displaystyle{ NWD}\) jest równe \(\displaystyle{ 1}\), czyli są względnie pierwsze
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 24 maja 2014, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wro
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 1 raz
Chińskie twierdzenie o resztach
ok, zaczynam łapać tylko zastanawiam sie jeszcze np jak mam \(\displaystyle{ 2x \equiv 1 \pmod{3}}\)to \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\) sa względnie pierwsze ale wyjdzie mi cos takiego \(\displaystyle{ x \equiv \frac{1}{2} \pmod{3}}\)a czy to jest poprawne? skoro twierdzenie mówi o liczbach całkowitych?
-
Hydra147
- Użytkownik

- Posty: 268
- Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 82 razy
Chińskie twierdzenie o resztach
Nie chodzi o to, że \(\displaystyle{ a ^{-1}= \frac{1}{a}}\). \(\displaystyle{ a^{-1}}\) modulo \(\displaystyle{ c}\) to po prostu taka liczba całkowita, że \(\displaystyle{ a \cdot a^{-1} \equiv 1 \pmod{c}}\).
Ostatnio zmieniony 22 cze 2014, o 17:33 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 24 maja 2014, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wro
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 1 raz
Chińskie twierdzenie o resztach
aaaa to oznacza element odwrotny do a wzgledem tego mnożenia wiec np \(\displaystyle{ 2}\) sie łapie bo \(\displaystyle{ 2 \cdot_{3} 2 = 1}\) wiec mogę to zamienić na \(\displaystyle{ x \equiv 1 \cdot 2 \pmod{c}}\)?
Jesli tak to pytanko takie czy działanie ktore wykonuje po prawej stronie jest zwykłym mnożeniem czy mnożeniem modulo?
Jesli tak to pytanko takie czy działanie ktore wykonuje po prawej stronie jest zwykłym mnożeniem czy mnożeniem modulo?
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Posty: 896
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Chińskie twierdzenie o resztach
Przepraszam, miało być \(\displaystyle{ 4x \equiv 3 \pmod{7}}\), moja literówka, bo dalej już dobrze pisałem. W przeciwnym razie \(\displaystyle{ \left(4, \ 4\right)=4>1}\) i wówczas tej operacji wykonać się nie da, a równanie jest sprzeczne.TrzyRazyCztery pisze:Przepraszam ale kompletnie nie zrozumiałem tego co napisałeś, skąd \(\displaystyle{ 4x\equiv 3 \pmod{4}}\)?
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 24 maja 2014, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wro
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 1 raz
Chińskie twierdzenie o resztach
Więc
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x \equiv 1 \pmod{3}\\ 3x \equiv 1\pmod{4}\\ 4x \equiv 4\pmod{7} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2x \equiv 1 \pmod{3} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 3x \equiv 1\pmod{4} \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ 4x \equiv 4\pmod{7} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2 \pmod{3}\\ x \equiv 3\pmod{4}\\ x \equiv 1\pmod{7} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x \equiv 11 \pmod{3 \cdot 4}}\) wiec \(\displaystyle{ x = 71}\) bo \(\displaystyle{ 71 \equiv 1 \pmod{4}}\)
Czyli ogolnym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ 71 + (3 \cdot 4 \cdot 7)\cdot k : k\in \mathbb{Z}}\) a najmniejszym dla dodatnich całkowitych jest 71. Czy to sie zgadza?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x \equiv 1 \pmod{3}\\ 3x \equiv 1\pmod{4}\\ 4x \equiv 4\pmod{7} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2x \equiv 1 \pmod{3} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 3x \equiv 1\pmod{4} \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ 4x \equiv 4\pmod{7} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2 \pmod{3}\\ x \equiv 3\pmod{4}\\ x \equiv 1\pmod{7} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x \equiv 11 \pmod{3 \cdot 4}}\) wiec \(\displaystyle{ x = 71}\) bo \(\displaystyle{ 71 \equiv 1 \pmod{4}}\)
Czyli ogolnym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ 71 + (3 \cdot 4 \cdot 7)\cdot k : k\in \mathbb{Z}}\) a najmniejszym dla dodatnich całkowitych jest 71. Czy to sie zgadza?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2014, o 20:10 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.