Chińskie twierdzenie o resztach
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Witam, mam taki problem, w miarę idzie mi rozwiązywanie podstawowych zadan z twierdzenia o resztach typu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2\pmod{3}\\ x \equiv 3\pmod{4}\\ x \equiv 1\pmod{5} \end{cases}}\)
rozwiązuje je w taki sposob ze dla pierwszego szukam takiego i że
\(\displaystyle{ 2 + 3i \equiv 1\pmod{5}}\)
znajduje \(\displaystyle{ i = 3}\) i zapisuje
\(\displaystyle{ x \equiv 11 \pmod{3 \cdot 4}\\ 11+(3 \cdot 4)i\\i=0\\11 \mod 5 = 1}\)
Wiec rozwiazaniem jest \(\displaystyle{ 11+(3 \cdot 4 \cdot 5) \cdot k: k \in \ZZ?}\) a najmniejszym rozwiazaniem jest \(\displaystyle{ 11}\)
Czy to jest poprawne rozwiązanie? ponieważ mam problem ze zrobieniem tego dla takich danych jak
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x \equiv 1 \pmod{3}\\ 3x \equiv 1\pmod{4}\\ 4x \equiv 4\pmod{7} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2\pmod{3}\\ x \equiv 3\pmod{4}\\ x \equiv 1\pmod{5} \end{cases}}\)
rozwiązuje je w taki sposob ze dla pierwszego szukam takiego i że
\(\displaystyle{ 2 + 3i \equiv 1\pmod{5}}\)
znajduje \(\displaystyle{ i = 3}\) i zapisuje
\(\displaystyle{ x \equiv 11 \pmod{3 \cdot 4}\\ 11+(3 \cdot 4)i\\i=0\\11 \mod 5 = 1}\)
Wiec rozwiazaniem jest \(\displaystyle{ 11+(3 \cdot 4 \cdot 5) \cdot k: k \in \ZZ?}\) a najmniejszym rozwiazaniem jest \(\displaystyle{ 11}\)
Czy to jest poprawne rozwiązanie? ponieważ mam problem ze zrobieniem tego dla takich danych jak
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x \equiv 1 \pmod{3}\\ 3x \equiv 1\pmod{4}\\ 4x \equiv 4\pmod{7} \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 22 cze 2014, o 13:36 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
Nie wiem jakiego sposobu użyłeś do rozwiązania pierwszego układu, ale wynik otrzymałeś dobry, więc zakładam, że takie układy rozwiązywać umiesz. Drugi układ można łatwo sprowadzić do postaci przypominającej pierwszy układ.
Gdy masz równanie \(\displaystyle{ ax \equiv b \pmod{c}}\) i \(\displaystyle{ \left(a, \ c\right)=1}\), to możesz pomnożyć stronami razy \(\displaystyle{ a^{-1}}\) i otrzymasz:
\(\displaystyle{ x\equiv a^{-1}b \pmod{c}}\)
W przypadku równania \(\displaystyle{ 4x\equiv 3 \pmod{4}}\) należy pomnożyć je stronami razy \(\displaystyle{ 2}\) (bo \(\displaystyle{ 2\cdot 4 \equiv 1 \pmod{7}}\), czyli \(\displaystyle{ 4^{-1} \equiv 2 \pmod{7}}\)) i otrzymasz:
\(\displaystyle{ x\equiv 3 \cdot 2 \equiv 6 \pmod{7}}\)
Gdy masz równanie \(\displaystyle{ ax \equiv b \pmod{c}}\) i \(\displaystyle{ \left(a, \ c\right)=1}\), to możesz pomnożyć stronami razy \(\displaystyle{ a^{-1}}\) i otrzymasz:
W przypadku równania \(\displaystyle{ 4x\equiv 3 \pmod{4}}\) należy pomnożyć je stronami razy \(\displaystyle{ 2}\) (bo \(\displaystyle{ 2\cdot 4 \equiv 1 \pmod{7}}\), czyli \(\displaystyle{ 4^{-1} \equiv 2 \pmod{7}}\)) i otrzymasz:
\(\displaystyle{ x\equiv 3 \cdot 2 \equiv 6 \pmod{7}}\)
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

Przepraszam ale kompletnie nie zrozumiałem tego co napisałeś, skąd \(\displaystyle{ 4x\equiv 3 \pmod{4}}\)?
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Podziękował: 65 razy
Jakiś błąd, bo \(\displaystyle{ 4 \pmod{4}}\) to \(\displaystyle{ 0}\), więc nie ma liczby, która da resztę \(\displaystyle{ 3}\).
Ale sens wypowiedzi jest w sumie zachowany.
Ale sens wypowiedzi jest w sumie zachowany.
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

- VillagerMTV
- Użytkownik

Dzięki podanej przez Ponewor instrukcji, może równania, których nie umiesz rozwiązać sprowadzić do takich, które umiesz (z samym \(\displaystyle{ x}\), a ni np. \(\displaystyle{ 3x}\))
Ponewor pisze: Gdy masz równanie \(\displaystyle{ ax \equiv b \pmod{c}}\) i \(\displaystyle{ \left(a, \ c\right)=1}\), to możesz pomnożyć stronami razy \(\displaystyle{ a^{-1}}\) i otrzymasz:
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

- VillagerMTV
- Użytkownik

Że ich\(\displaystyle{ NWD}\) jest równe \(\displaystyle{ 1}\), czyli są względnie pierwsze
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

ok, zaczynam łapać tylko zastanawiam sie jeszcze np jak mam \(\displaystyle{ 2x \equiv 1 \pmod{3}}\)to \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\) sa względnie pierwsze ale wyjdzie mi cos takiego \(\displaystyle{ x \equiv \frac{1}{2} \pmod{3}}\)a czy to jest poprawne? skoro twierdzenie mówi o liczbach całkowitych?
-
Hydra147
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Nie chodzi o to, że \(\displaystyle{ a ^{-1}= \frac{1}{a}}\). \(\displaystyle{ a^{-1}}\) modulo \(\displaystyle{ c}\) to po prostu taka liczba całkowita, że \(\displaystyle{ a \cdot a^{-1} \equiv 1 \pmod{c}}\).
Ostatnio zmieniony 22 cze 2014, o 17:33 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

aaaa to oznacza element odwrotny do a wzgledem tego mnożenia wiec np \(\displaystyle{ 2}\) sie łapie bo \(\displaystyle{ 2 \cdot_{3} 2 = 1}\) wiec mogę to zamienić na \(\displaystyle{ x \equiv 1 \cdot 2 \pmod{c}}\)?
Jesli tak to pytanko takie czy działanie ktore wykonuje po prawej stronie jest zwykłym mnożeniem czy mnożeniem modulo?
Jesli tak to pytanko takie czy działanie ktore wykonuje po prawej stronie jest zwykłym mnożeniem czy mnożeniem modulo?
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
Przepraszam, miało być \(\displaystyle{ 4x \equiv 3 \pmod{7}}\), moja literówka, bo dalej już dobrze pisałem. W przeciwnym razie \(\displaystyle{ \left(4, \ 4\right)=4>1}\) i wówczas tej operacji wykonać się nie da, a równanie jest sprzeczne.TrzyRazyCztery pisze:Przepraszam ale kompletnie nie zrozumiałem tego co napisałeś, skąd \(\displaystyle{ 4x\equiv 3 \pmod{4}}\)?
-
TrzyRazyCztery
- Użytkownik

Więc
\(\displaystyle{ 2x \equiv 1 \pmod{3} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 3x \equiv 1\pmod{4} \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ 4x \equiv 4\pmod{7} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2 \pmod{3}\\ x \equiv 3\pmod{4}\\ x \equiv 1\pmod{7} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x \equiv 11 \pmod{3 \cdot 4}}\) wiec \(\displaystyle{ x = 71}\) bo \(\displaystyle{ 71 \equiv 1 \pmod{4}}\)
Czyli ogolnym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ 71 + (3 \cdot 4 \cdot 7)\cdot k : k\in \mathbb{Z}}\) a najmniejszym dla dodatnich całkowitych jest 71. Czy to sie zgadza?
\(\displaystyle{ 2x \equiv 1 \pmod{3} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 3x \equiv 1\pmod{4} \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ 4x \equiv 4\pmod{7} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2 \pmod{3}\\ x \equiv 3\pmod{4}\\ x \equiv 1\pmod{7} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x \equiv 11 \pmod{3 \cdot 4}}\) wiec \(\displaystyle{ x = 71}\) bo \(\displaystyle{ 71 \equiv 1 \pmod{4}}\)
Czyli ogolnym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ 71 + (3 \cdot 4 \cdot 7)\cdot k : k\in \mathbb{Z}}\) a najmniejszym dla dodatnich całkowitych jest 71. Czy to sie zgadza?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2014, o 20:10 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.