Wykazać, że działanie określone wzorem max(x, y) jest łączne

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
piotrekx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 2 razy

Wykazać, że działanie określone wzorem max(x, y) jest łączne

Post autor: piotrekx »

Wykazać, że działanie \(\displaystyle{ \bullet}\) określone w zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) wzorem \(\displaystyle{ x \bullet y = \max (x, y)}\) jest łączne.

Wiadomo oczywiście, że \(\displaystyle{ \max (x, y) = \frac{x + y + |x - y|}{2}}\).

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2013, o 23:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Wykazać, że działanie określone wzorem max(x, y) jest łączne

Post autor: ares41 »

W którym miejscu pojawia się problem ? Wiesz co to znaczy, że działanie jest łączne ?
piotrekx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 2 razy

Wykazać, że działanie określone wzorem max(x, y) jest łączne

Post autor: piotrekx »

Tak, oczywiscie, wiem. Nie mam pojecia natomiast, w jaki sposob to wykazac nie rozpisujac tego na pare ulamkow z paroma wartosciami bezwzglednymi - robi sie za duzo przypadkow do sprawdzenia, a wiem, ze da sie to zrobic o wiele prosciej.
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Wykazać, że działanie określone wzorem max(x, y) jest łączne

Post autor: Mistrz »

Ja bym sprawdził 6 przypadków: \(\displaystyle{ x\le y \le z}\) itp.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Wykazać, że działanie określone wzorem max(x, y) jest łączne

Post autor: Zordon »

Przede wszystkim nie warto używać tego wzoru z modułami.
\(\displaystyle{ \max(\max(x,y),z)=\max(x,y,z)}\)
ODPOWIEDZ