Podpierścień i podciało

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Sarika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2011, o 16:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

Podpierścień i podciało

Post autor: Sarika »

Witam, potrzebuje pomocy z dobraniem odpowiedniego twierdzenia/definicji do mojego problemu. Treść zadania jest następująca :

Niech \(\displaystyle{ Q}\) - ciało liczb wymiernych, zaś \(\displaystyle{ Z}\)- pierścień liczb całkowitych. Sprawdzić czy następujące podzbiory ciała liczb rzeczywistych ( wymiernych) tworza podpierścień ( podciało) :

\(\displaystyle{ S=\left\{
\frac{a}{ 5^{k} } ; a \subseteq Z , k \ge 0
\right\}}\)


Potrafię udowodnić, że jest to podpierścień. Z udowodnieniem czy jest to podciało, czy nie, też bym sobie poradziła, ale mam lenia Zastanawiam się więc czy nie ma żadnego skrótu. Zdaje się że każdy podpierścień w \(\displaystyle{ R}\) jest izomorficzny z ciałem w \(\displaystyle{ Q}\), czy coś takiego ale nie wiem czy dobrze myślę i czy w czymś to pomaga.

Zatem, czy wiedząc że jest to podpierścień w \(\displaystyle{ R}\) można wywnioskować że jest to ciało w \(\displaystyle{ Q}\) ?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Podpierścień i podciało

Post autor: Vardamir »

Takie zadania raczej służą do badania ich z definicji. Natomiast
Sarika pisze:Zdaje się że każdy podpierścień w \(\displaystyle{ R}\) jest izomorficzny z ciałem w \(\displaystyle{ Q}\), czy coś takiego ale nie wiem czy dobrze myślę i czy w czymś to pomaga.

Zatem, czy wiedząc że jest to podpierścień w \(\displaystyle{ R}\) można wywnioskować że jest to ciało w \(\displaystyle{ Q}\) ?
Nie do końca, przykładowo \(\displaystyle{ Z_{8}}\) jest podpierścieniem \(\displaystyle{ \RR}\), ale nie jest ciałem.
marcinz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Podpierścień i podciało

Post autor: marcinz »

\(\displaystyle{ Z_8}\) nie jest podpierścieniem \(\displaystyle{ \RR}\) (działanie w \(\displaystyle{ Z_8}\) nie pochodzi od tego w zbiorze liczb rzeczywistych). Przykładem podpierścienia w \(\displaystyle{ \RR}\), który nie jest ciałem są liczby całkowite.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Podpierścień i podciało

Post autor: Zordon »

Podpierścień dziedziny jest w szczególności dziedziną.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Podpierścień i podciało

Post autor: Vardamir »

Mój błąd, za dużo nauki przed kolokwium
ODPOWIEDZ