Element neutralny max

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Element neutralny max

Post autor: Kanodelo »

Jak wyznaczyć element neutralny w działaniu określonym na zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) wzorem \(\displaystyle{ a\ast b=\max\{a,b\}}\)?
Jeżeli \(\displaystyle{ e}\) jest elementem neutralnym, to \(\displaystyle{ \max\{a,e\}=\max\{e,a\}=a}\) czyli to jest prawdą dla \(\displaystyle{ a>e}\). I teraz powinienem napisać że nie ma elementu neutralnego, bo nie jest jednoznacznie określony, czy może jest element neutralny dla \(\displaystyle{ a>e}\)?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Element neutralny max

Post autor: Vardamir »

Przy tak zdefiniowanym działaniu \(\displaystyle{ e=min(R)}\)

Nie ma elementu neutralnego. Nie jesteś w stanie wskazać liczby, która będzie większa od wszystkich w tym zbiorze (będzie minimum).
ODPOWIEDZ