Centrum grupy macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Centrum grupy macierzy
Wyznaczyć centrum grupy macierzy postaci \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)
Żeby coś należało do centrum grupy musi być spełniony warunek \(\displaystyle{ \forall_{g,h\in G} \ hg=gh}\), więc pomnożyłem macierze \(\displaystyle{ g=\begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix},h=\begin{bmatrix}1&d&e \\ 0&1&f \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) i wychodzi
\(\displaystyle{ g \cdot h=\begin{bmatrix}1&a+d&af+b+e \\ 0&1&f+c \\ 0&0&1\end{bmatrix} \\
h \cdot g=\begin{bmatrix}1&a+d&b+cd+e \\ 0&1&f+c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)
czyli musi być \(\displaystyle{ b+cd+e=af+b+e}\) ale to chyba ma nieskończenie wiele rozwiązań, więc co z tym dalej zrobić
Żeby coś należało do centrum grupy musi być spełniony warunek \(\displaystyle{ \forall_{g,h\in G} \ hg=gh}\), więc pomnożyłem macierze \(\displaystyle{ g=\begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix},h=\begin{bmatrix}1&d&e \\ 0&1&f \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) i wychodzi
\(\displaystyle{ g \cdot h=\begin{bmatrix}1&a+d&af+b+e \\ 0&1&f+c \\ 0&0&1\end{bmatrix} \\
h \cdot g=\begin{bmatrix}1&a+d&b+cd+e \\ 0&1&f+c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)
czyli musi być \(\displaystyle{ b+cd+e=af+b+e}\) ale to chyba ma nieskończenie wiele rozwiązań, więc co z tym dalej zrobić
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Centrum grupy macierzy
Nie. Ten warunek mówi, że cała grupa jest równa swojemu centrum, czyli że jest to grupa przemienna. Zawsze coś należy do centrum, bo element neutralny jest przemienny ze wszystkim.Kanodelo pisze: Żeby coś należało do centrum grupy musi być spełniony warunek \(\displaystyle{ \forall_{g,h\in G} \ hg=gh}\),
A czy na przykład \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) należy do centrum czy nie? Od pojedynczego elementu łatwiej zacząć.
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Centrum grupy macierzy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) nie należy, ale z tego co widzę to należy np \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) (pomnożyłem i wyszło 2 razy to samo)
Tylko pewnie to nie jest jedyna możliwość
Tylko pewnie to nie jest jedyna możliwość
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Centrum grupy macierzy
No dobrze. Skoro pokazałeś, że ta pierwsza macierz nie należy do centrum, to przy okazji pewnie znalazłeś zbiór macierzy z nią nieprzemiennych. Jeśli się nie mylę, to dla \(\displaystyle{ c\ne0}\) macierz jest nieprzemienna z tą pierwszą macierzą, więc do centrum mogą należeć tylko macierze z \(\displaystyle{ c=0}\). Analogicznie można pokazać, że macierze w centrum mają \(\displaystyle{ a=0}\). Zatem trzeba już tylko sprawdzić, które z macierzy postaci
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&b \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)
należą do centrum.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&b \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)
należą do centrum.
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Centrum grupy macierzy
Właśnie nie wiem do końca, czy pokazałem, bo po prostu pomnożyłem \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) i \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) w dwóch kolejnościach i wyszły 2 różne wyniki, to samo zrobiłem z \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\), a potem \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1 \\ 0&1&1 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) i w tym drugim przypadku wyszło to samo, a w trzecim nie, tylko nie wiem czy to wystarczające żeby pokazać, że ta macierz należy/nie należy do centrum
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Centrum grupy macierzy
Niezależnie od tego, jakie są liczby \(\displaystyle{ a,b,c}\)? Jak podstawisz \(\displaystyle{ a=b=c=0}\) to wyniki nie są różne.Kanodelo pisze: i wyszły 2 różne wyniki,
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Centrum grupy macierzy
Czyli tak:
macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) nie należy do centrum grupy, bo jest przemienna tylko dla \(\displaystyle{ a=0\vee c=0}\)
podobnie \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&0 \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\), też wychodzi, że dla \(\displaystyle{ ac=0}\) bo po wymnożeniu wychodzą dwie macierz, które różnią się jednym wyrazem: w jednej jest \(\displaystyle{ b}\) a w drugiej \(\displaystyle{ ac+b}\)
ale sprawdzałem jeszcze macierze \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix},\begin{bmatrix}1&a&0 \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix},\begin{bmatrix}1&0&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)
i wyszło, że ta druga też jest przemienna z macierzą \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) więc \(\displaystyle{ c}\) chyba nie koniecznie musi być zerem.
macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) nie należy do centrum grupy, bo jest przemienna tylko dla \(\displaystyle{ a=0\vee c=0}\)
podobnie \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&0 \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\), też wychodzi, że dla \(\displaystyle{ ac=0}\) bo po wymnożeniu wychodzą dwie macierz, które różnią się jednym wyrazem: w jednej jest \(\displaystyle{ b}\) a w drugiej \(\displaystyle{ ac+b}\)
ale sprawdzałem jeszcze macierze \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix},\begin{bmatrix}1&a&0 \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix},\begin{bmatrix}1&0&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)
i wyszło, że ta druga też jest przemienna z macierzą \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) więc \(\displaystyle{ c}\) chyba nie koniecznie musi być zerem.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Centrum grupy macierzy
Mnie chodziło o coś takiego:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix}1&1&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}1&a+1&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}1&a+1&b+c \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)
Zatem dla \(\displaystyle{ c\ne0}\) macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) nie należy do centrum. Analogicznie dla \(\displaystyle{ a\ne0}\) macierz ta nie należy do centrum. Zatem jaką postać muszą mieć macierze z centrum?-- 27 paź 2012, o 20:48 --
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix}1&1&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}1&a+1&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}1&a+1&b+c \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)
Zatem dla \(\displaystyle{ c\ne0}\) macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) nie należy do centrum. Analogicznie dla \(\displaystyle{ a\ne0}\) macierz ta nie należy do centrum. Zatem jaką postać muszą mieć macierze z centrum?-- 27 paź 2012, o 20:48 --
W tym kontekście \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) nie jest dowolną macierzą. pomnóż raczej przez \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&d&f \\ 0&1&g \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\).Kanodelo pisze: i wyszło, że ta druga też jest przemienna z macierzą \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) więc \(\displaystyle{ c}\) chyba nie koniecznie musi być zerem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Centrum grupy macierzy
Ok, ja myślałem że to ma być w drugą stronę, tzn mam sprawdzić, czy macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) należy do centrum, czyli czy jest przemienne z każdym elementem grupy, czyli z dowolną macierzą \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&a&b \\ 0&1&c \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)
A Ty chyba chcesz sprawdzić czy macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) należy do centrum, tylko nie wiem czemu mnożysz akurat przez \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\), bo sprawdzisz tylko z tym jednym elementem a nie ze wszystkimi. No chyba że ja gadam od rzeczy
Doszedłem do tego że macierze z centrum muszą mieć na pewno postać \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&b \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)dla \(\displaystyle{ b\in\mathbb{R}}\) tylko nie wiem czy to wszystkie możliwości, czy są jeszcze jakieś
A Ty chyba chcesz sprawdzić czy macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\) należy do centrum, tylko nie wiem czemu mnożysz akurat przez \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&0 \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\), bo sprawdzisz tylko z tym jednym elementem a nie ze wszystkimi. No chyba że ja gadam od rzeczy
Doszedłem do tego że macierze z centrum muszą mieć na pewno postać \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&b \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)dla \(\displaystyle{ b\in\mathbb{R}}\) tylko nie wiem czy to wszystkie możliwości, czy są jeszcze jakieś
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Centrum grupy macierzy
Nie rozumiem tego zdania. Skoro muszą mieć taką postać, to znaczy że innych nie ma. Raczej chcesz teraz sprawdzić, czy każda taka macierz należy do centrum. Sprawdź, czyKanodelo pisze: Doszedłem do tego że macierze z centrum muszą mieć na pewno postać \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&b \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}}\)dla \(\displaystyle{ b\in\mathbb{R}}\) tylko nie wiem czy to wszystkie możliwości, czy są jeszcze jakieś
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&b \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix}1&x&y \\ 0&1&z \\ 0&0&1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}1&x&y \\ 0&1&z \\ 0&0&1\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix}1&0&b \\ 0&1&0 \\ 0&0&1\end{bmatrix}.}\)