warstwy grupy
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 21:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
warstwy grupy
Opisać warstwy grupy \(\displaystyle{ C^{\ast}}\) względem jej podgrupy \(\displaystyle{ R^{+}}\).
Ostatnio zmieniony 2 sty 2012, o 13:21 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 21:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
warstwy grupy
\(\displaystyle{ C^{\ast}}\) - zbiór liczb zespolonych roznych od 0
\(\displaystyle{ R^{+}}\) - zbior liczb rzeczywistych dodatnich
\(\displaystyle{ R^{+}}\) - zbior liczb rzeczywistych dodatnich
Ostatnio zmieniony 2 sty 2012, o 14:14 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
warstwy grupy
A można to tak rozwiązać:
\(\displaystyle{ z_1\cdot\mathbb{R}_+=z_2\cdot\mathbb{R}_+ \\
\frac{z_1}{z_2}\in\mathbb{R}_+ \\
z_1=a+bi,z_2=c+di \\
\frac{a+bi}{c+di}= \frac{ac-adi+bci+bd}{c^2+d^2}}\)
Czyli warstwami będą \(\displaystyle{ z_1\cdot\mathbb{R}=\{z_1,z_2\in\mathbb{C}:z_1=a+bi,z_2=c+di,ac+bd>0 \wedge -ad+bc=0\}}\)-- 22 lis 2012, o 13:01 --Tzn to ma być warstwa prawostronna.
\(\displaystyle{ z_1\cdot\mathbb{R}_+=z_2\cdot\mathbb{R}_+ \\
\frac{z_1}{z_2}\in\mathbb{R}_+ \\
z_1=a+bi,z_2=c+di \\
\frac{a+bi}{c+di}= \frac{ac-adi+bci+bd}{c^2+d^2}}\)
Czyli warstwami będą \(\displaystyle{ z_1\cdot\mathbb{R}=\{z_1,z_2\in\mathbb{C}:z_1=a+bi,z_2=c+di,ac+bd>0 \wedge -ad+bc=0\}}\)-- 22 lis 2012, o 13:01 --Tzn to ma być warstwa prawostronna.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
warstwy grupy
A dodam jeszcze od siebie jak zapisać to krócej:
\(\displaystyle{ \mathbb{C}^{*} /\mathbb{R}^{+}=\left\{ z_{1},z_{2} \in \mathbb{C}^{*} : Re\left(\frac{z_{1}}{z_{2}}\right)>0 \wedge Im\left(\frac{z_{1}}{z_{2}}\right)=0\right\}}\)
Albo jeszcze krócej:
\(\displaystyle{ \mathbb{C}^{*} /\mathbb{R}^{+}=\left\{ z_{1},z_{2} \in \mathbb{C}^{*} : Arg(z_{1})=Arg(z_{2}) \right\}}\)
Stąd już widać jak będą wyglądały klasy abstrakcji na płaszczyźnie zespolonej.
\(\displaystyle{ \mathbb{C}^{*} /\mathbb{R}^{+}=\left\{ z_{1},z_{2} \in \mathbb{C}^{*} : Re\left(\frac{z_{1}}{z_{2}}\right)>0 \wedge Im\left(\frac{z_{1}}{z_{2}}\right)=0\right\}}\)
Albo jeszcze krócej:
\(\displaystyle{ \mathbb{C}^{*} /\mathbb{R}^{+}=\left\{ z_{1},z_{2} \in \mathbb{C}^{*} : Arg(z_{1})=Arg(z_{2}) \right\}}\)
Stąd już widać jak będą wyglądały klasy abstrakcji na płaszczyźnie zespolonej.
Warstwy lewo- i prawostronne się tu pokrywająKanodelo pisze: Tzn to ma być warstwa prawostronna.