Grupy, pierścienie

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
myszka666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 5 maja 2010, o 23:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pkr
Podziękował: 35 razy

Grupy, pierścienie

Post autor: myszka666 »

Które ze struktur są grupami nieprzemiennymi, pierścieniami?
\(\displaystyle{ (\mathbb{N}, \cdot )}\), \(\displaystyle{ ( M_{3 \times 3} , \cdot )}\), \(\displaystyle{ ( C_{<0,1>}, \cdot )}\), \(\displaystyle{ (R\left[ x\right],+)}\), \(\displaystyle{ ( \mathbb{Z} _{6}, \cdot )}\), \(\displaystyle{ (Z_{5}, +)}\), \(\displaystyle{ ( 2^{X}, \cup)}\), (gdzie \(\displaystyle{ 2^{X}}\)- zbiór podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ X}\)).
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Grupy, pierścienie

Post autor: Spektralny »

Żadna ze struktur tu podanych nie jest pierścieniem, bo w pierścieniu są dwie operacje (dodawania i mnożenia), a każda z wymienionych przez Ciebie struktur ma tylko jedno działanie.

Grupami są jedynie \(\displaystyle{ (R[x], +)}\) i \(\displaystyle{ (\mathbb{Z}_5, +)}\)
myszka666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 5 maja 2010, o 23:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pkr
Podziękował: 35 razy

Grupy, pierścienie

Post autor: myszka666 »

Ok, dzięki Mam jeszcze pytanie, co oznacza \(\displaystyle{ C_{<0,1>}}\) i czym różni się np. \(\displaystyle{ \mathbb{Z} _{5}}\) od \(\displaystyle{ Z_{5}}\)
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Grupy, pierścienie

Post autor: Spektralny »

Tu pierwsze to zapewne funkcje ciągłe na odcinku \(\displaystyle{ [0,1]}\). Uznałem, że \(\displaystyle{ Z_5}\) to to samo co \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_5}\).
ODPOWIEDZ