Ideał w pierścieniu wielomianów

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
lukasz_650
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 24 paź 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 3 razy

Ideał w pierścieniu wielomianów

Post autor: lukasz_650 »

Podać przykład ideału w \(\displaystyle{ {\mathbb{Z}}_{6} [x]}\), który nie jest ideałem głównym.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Ideał w pierścieniu wielomianów

Post autor: Zordon »

\(\displaystyle{ (2,x)}\)
lukasz_650
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 24 paź 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 3 razy

Ideał w pierścieniu wielomianów

Post autor: lukasz_650 »

Też o tym myślałem, ale niestety wydaje mi się, że jest to ideał główny generowany przez \(\displaystyle{ 3x + 2}\).
Jeżeli \(\displaystyle{ f \in (3x + 2)}\), to \(\displaystyle{ f = g(3x + 2) = g2 + (3g)x \in (2,x)}\) dla pewnego wielomianu \(\displaystyle{ g}\)
i w drugą stronę - jeżeli \(\displaystyle{ f \in (2,x)}\), to dla pewnych wielomianów \(\displaystyle{ g, h}\) mamy \(\displaystyle{ f = g2 + hx = 4g(3x+2) + h(2x+3)(3x+2) = (4g + h(2x+3))(3x+2) \in (3x+2)}\).
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Ideał w pierścieniu wielomianów

Post autor: Zordon »

Tak, masz rację. Dzisiaj wieczorem pomyśle nad tym
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Ideał w pierścieniu wielomianów

Post autor: xiikzodz »

Być może ten działa:

\(\displaystyle{ (x+1,3)}\).
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Ideał w pierścieniu wielomianów

Post autor: max »

Trudno będzie tego dokonać.

Z twierdzenia chińskiego o resztach:
\(\displaystyle{ \mathbb{Z}/6\mathbb{Z}[x]\cong \mathbb{Z}/2\mathbb{Z}[x]\times \mathbb{Z}/3\mathbb{Z}[x]}\)
a iloczyn kartezjański pierścieni ideałów głównych jest pierścieniem ideałów głównych.
ODPOWIEDZ