uzasadnij ze struktura jest grupą

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
ArturoO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 paź 2006, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: oPoLe

uzasadnij ze struktura jest grupą

Post autor: ArturoO »

\(\displaystyle{ Jak \,w \,temacie

1
(Q(\sqrt{2}),+), Q(\sqrt{2})=( a+b\sqrt{2},a,b\in Q) Q- zbiór\, liczb\, wymiernych\,

2
(K,o), K=(f_{0},f_{1},f_{2},f_{3}), f_{0}=x, f_{1}=-x, f_{2}=\frac{1}{x}, f_{3}=-\frac{1}{x}, x\neq0, Dzialanie\, o\, jest\, superpozycja

3
(A,*), A- zbiór\,wszystkich \,zespolonych \,pierwiastków \,stopnia \,n \,z\, liczby \,1, \,* - mnozenie
\\
Z góry dzięki za pomoc}\)
MGT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 20 razy

uzasadnij ze struktura jest grupą

Post autor: MGT »

Jeśli się nie mylę, to:

\(\displaystyle{ (Q(\sqrt{2}), \oplus, 0)\\Q(\sqrt{2}) = (a+b\sqrt{2},\ a,b Q)}\)

Ustalamy dla łatwiejszego zapisu:
\(\displaystyle{ x = a + b \sqrt{2}\\}\)
Więc mamy następujące aksjomaty:
\(\displaystyle{ \forall_{a,b Q}\\
1.\ (x_{1} + x_{2}) + x_{3} = x_{1} + ( x_{2} + x_{3} )\\
2.\ x + 0 = 0 + x = x\\
3.\ x+(-x) = (-x)+x = 0\\
4.\ x_{1} + x_{2} = x_{2} + x_{1}}\)


1. Dodawanie tych liczb jest łączne.
2. Element neutralny ze względu na dodawanie istnieje i jest to: 0.
3. Istnieje element odwrotny.
4. Dodawanie tych liczb jest przemienne.

Wszystkie są spełnione, więc jest to grupa addytywna, przemienna (ze względu na czwarty aksjomat-ale tu mogę się mylić, bo jestem pewien, czy tyczy się to również dodawania (mnożenia na pewno)).

Notabene aksjomaty dla mnożenia są również spełnione, więc jest to także grupa ze względu na mnożenie:

\(\displaystyle{ (Q(\sqrt{2}), \odot, 1)\\Q(\sqrt{2}) = (a+b\sqrt{2},\ a,b Q)}\)
oraz pierścień:
\(\displaystyle{ (Q(\sqrt{2}), \oplus, \odot, 0, 1)\\Q(\sqrt{2}) = (a+b\sqrt{2},\ a,b Q)}\)
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

uzasadnij ze struktura jest grupą

Post autor: olazola »

Ten czwarty warunek nie jest potrzebny, aby struktura była grupą. Jeżeli by była mowa o grupie abelowej to jak najbardziej.
MGT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 20 razy

uzasadnij ze struktura jest grupą

Post autor: MGT »

olazola pisze:Ten czwarty warunek nie jest potrzebny, aby struktura była grupą. Jeżeli by była mowa o grupie abelowej to jak najbardziej.
Wiem, dlatego napisałem go na końcu i dodałem informację, iż jest to grupa addytywna Choć faktycznie nie konieczny jest dla samego faktu istnienia grupy
ODPOWIEDZ