Wykazać że grupy są izomorficzne.

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Rumcyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 lut 2010, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Wykazać że grupy są izomorficzne.

Post autor: Rumcyk »

Wykazać, że grupy : (M(2,R),+) i (\(\displaystyle{ R^{4}}\),+) są izomorficzne. (wsk rozważyć odwzorowanie \(\displaystyle{ \varphi:M \rightarrow R^{4}}\) \(\displaystyle{ \varphi(\left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right]) = (a,b,c,d).}\) Prosze was bardzo o pomoc bo nic z tego nie ogarniam a musze to zaliczyć.
miodzio1988

Wykazać że grupy są izomorficzne.

Post autor: miodzio1988 »

Skorzystaj ze wskazowki. Zeby to byl izomorfizm to jaki warunek musi byc spelniony?
Rumcyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 lut 2010, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Wykazać że grupy są izomorficzne.

Post autor: Rumcyk »

nie wiem, dla mnie to czarna magia
miodzio1988

Wykazać że grupy są izomorficzne.

Post autor: miodzio1988 »

1) dostep do intenetu
2) notatki z wykladow/cwiczen
3) Biblioteka.
Jak się dowiesz to daj znac
Rumcyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 lut 2010, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Wykazać że grupy są izomorficzne.

Post autor: Rumcyk »

to jest związane z epimorfizmem i monomorfizmem i bijekcją?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Wykazać że grupy są izomorficzne.

Post autor: Zordon »

Spójrz najpierw na definicję homomorfizmu.
h4tt0ri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 16 lis 2008, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 4 razy

Wykazać że grupy są izomorficzne.

Post autor: h4tt0ri »

Izomorfizm to homomorfizm i bijekcja.
Homomorfizm to znaczy, że \(\displaystyle{ f(a+b) = f(a)+f(b)}\) i zwykle musisz to pokazać.
Bijekcja to znaczy, że jest różnowartościowa i "na".
Różnowartościowa to znaczy, że dla każdych 2 argumentów \(\displaystyle{ a,b}\), że \(\displaystyle{ a\neq b}\)zachodzi \(\displaystyle{ f(a) \neq f(b)}\).
"Na" to znaczy, że dla każdej wartości \(\displaystyle{ y}\), isnieje takie \(\displaystyle{ x}\), że \(\displaystyle{ y=f(x)}\).
ODPOWIEDZ