Obliczyć granice

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Grimmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 15 lis 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sulechów
Podziękował: 4 razy

Obliczyć granice

Post autor: Grimmo »

\(\displaystyle{ a)}\) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{3}{9-x ^{2} }}\) w punkcie x=-3
Ostatnio zmieniony 17 gru 2008, o 18:29 przez Grimmo, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Obliczyć granice

Post autor: meninio »

Funkcja w punkcie x=-3 nie ma granicy, bo granicy jednostronne są różne.
Z lewej strony wynosi minus nieskończoność, a z prawej plus nieskończoność.
Grimmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 15 lis 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sulechów
Podziękował: 4 razy

Obliczyć granice

Post autor: Grimmo »

A mógłby to ktoś rozpisać?
ODPOWIEDZ