oliczyć granicę funckji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
groupies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 16 gru 2007, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy

oliczyć granicę funckji

Post autor: groupies »

\(\displaystyle{ \lim_{x \to -2 ^{+} } \frac{x-5}{x+2}}\)

nie rozumiem jak liczyć to czy dąży to od lewej czy prawej strony? może mi ktoś wytłumaczyć tego typu przykład dziekuje
Ostatnio zmieniony 14 lut 2009, o 16:32 przez groupies, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

oliczyć granicę funckji

Post autor: Wicio »

\(\displaystyle{ \lim_{x \to -2^{+}} \frac{x-5}{x+2} =\lim_{x \to -2^{+}} \frac{-7}{0^{+}} =- }\)

No jak minus to dąży do 2 ale od strony lewej , a jak + to z prawej, czyli te -2+ to jest "niecałe -2"
ODPOWIEDZ