Witam. Mam problem z dwoma zadaniami dotyczącymi obliczania granic z wykorzystaniem reguły de l'Hospitala. Bardzo, bardzo proszę o pomoc, ewentualnie o cenne wskazówki...
a) \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0 } ( \frac{1}{ x^{2} } - ({ctg x})^{2} )}\)
b) \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0 } ( \frac{1}{ x^{2} } + ln (x) )}\)
Co do przykładu b), to nie jest bezpośrednio powiedziane, że trzeba korzystać z reguły de l'Hospitala. Za pomoc serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Granice Funkcji. Reguła de l'Hospitala. Trudne.
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Granice Funkcji. Reguła de l'Hospitala. Trudne.
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}(\frac{1}{x}-ctgx)(\frac{1}{x}+ctgx)=\lim_{x\to 0}}\)
Skorzystaj z tego że :\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}f(x)\cdot g(x)=\lim_{x\to 0} f(x)\cdot \lim_{x\to 0} g(x)}\) oraz :
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}f(x)+ g(x)=\lim_{x\to 0} f(x)+ \lim_{x\to 0} g(x)}\)
Skorzystaj z tego że :\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}f(x)\cdot g(x)=\lim_{x\to 0} f(x)\cdot \lim_{x\to 0} g(x)}\) oraz :
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}f(x)+ g(x)=\lim_{x\to 0} f(x)+ \lim_{x\to 0} g(x)}\)
Granice Funkcji. Reguła de l'Hospitala. Trudne.
Sprawdziłem. W ten sposób nbie można tego rozwiązać. Granice muszą być właściwe (przynajmniej w tym pierwzym przypadku).