granica funkcji - problem

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
megg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 27 gru 2005, o 17:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ustrzyki
Podziękował: 1 raz

granica funkcji - problem

Post autor: megg »

mam problem z granicą funkcji, mógłby ktoś spojrzeć na to? z góry dziękuję \(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0 } \frac{tg 2x}{sin 9x} = \frac{\frac{sin 2x}{cos 2x}}{sin 9x} = \frac{\frac{sin 2x}{cos 2x}\cdot 2x} {\frac{sin 9x}{9x} 9x } = \frac{2}{9} \frac{1}{cos 2x}}\) ????
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

granica funkcji - problem

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0 } \frac{tg 2x}{sin 9x} = \frac{\frac{sin 2x}{cos 2x}}{sin 9x} = \frac{\frac{sin 2x}{cos 2x}\cdot 2x} {\frac{sin 9x}{9x} 9x } =}\)w liczniku masz błąd
megg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 27 gru 2005, o 17:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ustrzyki
Podziękował: 1 raz

granica funkcji - problem

Post autor: megg »

mam problem z granicą funkcji, mógłby ktoś spojrzeć na to? z góry dziękuję \(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0 } \frac{tg 2x}{sin 9x} = \frac{\frac{sin 2x}{cos 2x}}{sin 9x} = \frac{\frac{sin 2x}{cos 2x}\cdot \frac{2x}{2x} } {\frac{sin 9x}{9x} 9x } = \frac{2}{9} \frac{1}{cos 2x}}\) ale i tak nie wiem nadal co z tym dalej....
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

granica funkcji - problem

Post autor: anna_ »

cos2x=cos0=1
ODPOWIEDZ