Wyznacz parametr by f. była ciągła

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
wojtek6214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 187 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz parametr by f. była ciągła

Post autor: wojtek6214 »

\(\displaystyle{ f(x)=\left\{\begin{array}{l} arcctg \frac{-x}{3-x} x3}\end{array}}\)

Zrobiłem tak,że policzyłem granicę lewo- i prawostronną dla x=3
Lewostronna wyszła mi pi oraz prawostronna wyszła mi pi, a potem policzyłem k i wyszło mi k=0 lub k=1,5

A w odpowiedziach jest,że nie ma takiego parametru k by była f. ciągła
W związku z tym granica lewo i prawostronna muszą sie różnić.

Czy mógłby ktoś policzyć lewo i prawostronną i napisać czy sa takie same czy nie, bo wydaje mi sie,że w książce jest bład
ODPOWIEDZ