Granica do obliczneia

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
kris_IV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 2 gru 2008, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy

Granica do obliczneia

Post autor: kris_IV »

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0 } \frac{sin 5x}{ \sqrt{x+3} - \sqrt{3} }}\)

[ Dodano: 2 Grudnia 2008, 17:15 ]
Wreszcie rozwiązałem wiec zamieszczam odpowiedz:

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{sin 5x}{ \sqrt{x+3} - \sqrt{3} } \frac{\sqrt{x+3} + \sqrt{3}}{\sqrt{x+3} + \sqrt{3}} = \lim_{ x\to 0} \frac{sin 5x}{5x} 5( \sqrt{x+3} + \sqrt{3} =1 5( \sqrt{3}+\sqrt{3})=5 2 \sqrt{3} =10 \sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ