Oblicz granice funkcji :
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{\sqrt[3]{1+mx}-1}{x}}\)
Oblicz granice funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wwa
- Pomógł: 16 razy
Oblicz granice funkcji
Jest to wyrażenie nieoznaczone w postaci\(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\). Stosujemy regułę de L'Hospitala:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{(1+mx) ^{ \frac{1}{3} }-1 }{x} = \lim_{x \to 0} \frac{m}{3}(1+mx) ^{ -\frac{2}{3} }= \frac{m}{3}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{(1+mx) ^{ \frac{1}{3} }-1 }{x} = \lim_{x \to 0} \frac{m}{3}(1+mx) ^{ -\frac{2}{3} }= \frac{m}{3}}\)
Pozdrawiam.