Mam problem z wyznaczeniem granic funkcji na krańcach dziedziny, a dokładniej to nie wiem za bardzo jak się za to dokładnie zabrać, domyślam się tylko ,że spojrzenia na wykres beda tu koniecznie
\(\displaystyle{ arctg(x^{2}-\frac{4}{x})}\)
Granice z arcusem
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Granice z arcusem
\(\displaystyle{ \lim_{x\to -\infty} \arctan (x^2 - \frac{4}{x}) = [\arctan ] = \frac{\pi}{2} \\
\lim_{x\to } \arctan (x^2 - \frac{4}{x}) = [\arctan ] = \frac{\pi}{2} \\
\lim_{x\to 0^-} \arctan (x^2 - \frac{4}{x}) = [\arctan ] = \frac{\pi}{2} \\
\lim_{x\to 0^+} \arctan (x^2 - \frac{4}{x}) = [\arctan -\infty] = -\frac{\pi}{2}}\)
\lim_{x\to } \arctan (x^2 - \frac{4}{x}) = [\arctan ] = \frac{\pi}{2} \\
\lim_{x\to 0^-} \arctan (x^2 - \frac{4}{x}) = [\arctan ] = \frac{\pi}{2} \\
\lim_{x\to 0^+} \arctan (x^2 - \frac{4}{x}) = [\arctan -\infty] = -\frac{\pi}{2}}\)