Aymptotyka

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
event
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 9 lip 2004, o 00:41

Aymptotyka

Post autor: event »

nie wiedzialem w jakim to dziele powinno byc wiec walnalem tutaj :

Funkcja A:N -> R okresona jest wzorem:

A(n) = Iloczyn[k=2,n](sqrt^k(k))
(czyli Iloczyn po k od 2 do n z pierwiastka k-tego stopnia z k)

Udowodnij, ze rzad wielkosci funkcji A jest ponadwielomianowy (tzn. ze dla kazdego c>0 n^c = o(A(n)) ) i podwykladniczy (tzn dla kazdego c>1 A(n) = o(c^n) )

jakas wskazowka jak to zrobic ? :/
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Aymptotyka

Post autor: g »

nie znam sien a tym, ale pewnie chodiz o policzenie granic A(n)/n^c i A(n)/c^n . w obu przypadkach ma wyjsc nieskonczonosc niezaleznie od doboru c.
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Aymptotyka

Post autor: Arek »

Ja myślę, ze f(x) to dobre miejsce - i też się na tym nie znam
ODPOWIEDZ