przepraszam za mojego poprzedniego posta znalazlem rozwiazanie na tym forum ale mam innym problem teraz
lim [ (x-3) (-1^[x]) ] / [ (x^2) -9] w odpowiedzi mam ze granica jest -∞
x->3
Nowy problem z granica
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: braku inwencji
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 25 razy
Nowy problem z granica
To jest bardzo proste. Oczywiście tu jest wyrażenie nieoznaczone - dzielenie przez zero. Zakładamy że jesrt tutaj granica obustronna i są one sobie równe. Teraz sprawdzasz jaką wartość przyjmuje f. dla warrtości mniejszej(lub większej) od tej, do której dąży. Jeśli jest ujemna to -nieskończoność, a jeśli dodatnia to +nieskończoność.
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Nowy problem z granica
Temu zadaniu przydałoby się poprawienie zapisu, bo nie wiem na przykład, czy (-1^[x]) to jest \(\displaystyle{ (-1)^x}\), \(\displaystyle{ -1^x}\), czy też może \(\displaystyle{ -1^{[x]}}\), gdzie [x] to całość z x.
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Nowy problem z granica
Ja ten wzór odczytałem następująco: \(\displaystyle{ \lim_{x\to3}\frac{(x-3)(-1^x)}{x^{2}-9}}\), a to nie jest równe -∞
Nowy problem z granica
ten wzor ma wygladac tak
\(\displaystyle{ \lim_{x\to3}\frac{(x-3)*(-1^{[x]})}{x^{2}-9}}\)
[x] chodizo czesc calkowita
w odpiwiedzi jest -∞
\(\displaystyle{ \lim_{x\to3}\frac{(x-3)*(-1^{[x]})}{x^{2}-9}}\)
[x] chodizo czesc calkowita
w odpiwiedzi jest -∞
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Nowy problem z granica
Z pewnością to nie jest -∞. Nie jestem pewien co się robi z granicami przy całości z x, ale odpowiedź \(\displaystyle{ -\frac{1}{6}}\) wydaje mi się poprawna.