Ciągłość funkcji wielu zmiennych

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Alik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 29 wrz 2005, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: War(saw)
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Ciągłość funkcji wielu zmiennych

Post autor: Alik »

Mam problem z policzeniem 2 zadań:

Dla jakich wartości \(\displaystyle{ p R}\) ciągła jest funkcja:
1. \(\displaystyle{ f(x,y)=\begin{cases}\exp(\frac{-1}{|xy|}) \ dla \ xy\neq0\\p \ dla \ xy=0\end{cases}}\)

2. \(\displaystyle{ f(x_{1},x_{2},...,x_{n})=\begin{cases}\exp(\frac{-1}{\sum_{i=1}^{n} x_{i}^2} \ dla \ (x_{1},x_{2},...,x_{n})\neq0\\p \ dla \ (x_{1},x_{2},...,x_{n})=0\end{cases}}\)

Z góry gorące thnxy!
ODPOWIEDZ