Granica z pierwiastkami
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11376
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Granica z pierwiastkami
Udowodnić, że funkcja \(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{x}+ \sqrt{x-4} - \sqrt{x-1} - \sqrt{x-3} }\) jest rosnąca (w \(\displaystyle{ (4, \infty)}\)) i obliczyć \(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty} f(x) }\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Granica z pierwiastkami
Mamy \(\displaystyle{ f'(x)=\frac 1 2\left(\frac{1}{\sqrt{x}}+\frac{1}{\sqrt{x-4}}-\frac{1}{\sqrt{x-1}}-\frac 1{\sqrt{x-3}}\right)}\).
Ponadto funkcja \(\displaystyle{ g(t)=\frac 1{\sqrt{t}}}\) jest (silnie, wszak jej druga pochodna jest stale dodatnia) wypukła w dodatnich, zatem na mocy nierówności Jensena:
\(\displaystyle{ \frac 3 4g(x)+\frac 1 4g(x-4)> g\left(\frac 3 4x+\frac 1 4(x-4)\right)=g(x-1)\\\frac 1 4 g(x)+\frac 3 4g(x-4)>g\left(\frac 1 4x+\frac 3 4(x-4)\right)=g(x-3)}\)
(równość w nierównościach nie może zajść, gdyż argumenty są różne). To kończy dowód, że \(\displaystyle{ f}\) jest rosnąca we wskazanym przedziale (ma tam bowiem dodatnią pochodną).
Natomiast granicę najłatwiej obliczyć trickiem ze sprzężeniem, tj.
\(\displaystyle{ \sqrt{x}-\sqrt{x-1}=\frac{1}{\sqrt{x}+\sqrt{x-1}}}\) i granica ta jest równa zeru.
Ponadto funkcja \(\displaystyle{ g(t)=\frac 1{\sqrt{t}}}\) jest (silnie, wszak jej druga pochodna jest stale dodatnia) wypukła w dodatnich, zatem na mocy nierówności Jensena:
\(\displaystyle{ \frac 3 4g(x)+\frac 1 4g(x-4)> g\left(\frac 3 4x+\frac 1 4(x-4)\right)=g(x-1)\\\frac 1 4 g(x)+\frac 3 4g(x-4)>g\left(\frac 1 4x+\frac 3 4(x-4)\right)=g(x-3)}\)
(równość w nierównościach nie może zajść, gdyż argumenty są różne). To kończy dowód, że \(\displaystyle{ f}\) jest rosnąca we wskazanym przedziale (ma tam bowiem dodatnią pochodną).
Natomiast granicę najłatwiej obliczyć trickiem ze sprzężeniem, tj.
\(\displaystyle{ \sqrt{x}-\sqrt{x-1}=\frac{1}{\sqrt{x}+\sqrt{x-1}}}\) i granica ta jest równa zeru.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Granica z pierwiastkami
\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{x}+ \sqrt{x-4} - \sqrt{x-1} - \sqrt{x-3} = \frac{ 2\sqrt{x} \sqrt{x-4}-2\sqrt{x-1} \sqrt{x-3} }{(\sqrt{x}+ \sqrt{x-4})+( \sqrt{x-1} + \sqrt{x-3})}=\\=2 \cdot \frac{ -3 }{(\sqrt{x}+ \sqrt{x-4}+ \sqrt{x-1} + \sqrt{x-3})(\sqrt{x} \sqrt{x-4}+\sqrt{x-1} \sqrt{x-3} )}
}\)
Funkcja przyjmuje tylko ujemne wartości. Wraz ze wzrostem argumentu rośnie mianownik, a ujemny ułamek właściwy maleje i stąd monotoniczność funkcji.
\(\displaystyle{
\lim_{ x\to \infty } f(x)= \frac{-6}{ \infty } =0
}\)
}\)
Funkcja przyjmuje tylko ujemne wartości. Wraz ze wzrostem argumentu rośnie mianownik, a ujemny ułamek właściwy maleje i stąd monotoniczność funkcji.
\(\displaystyle{
\lim_{ x\to \infty } f(x)= \frac{-6}{ \infty } =0
}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Granica z pierwiastkami
Bez rachunków:
Funkcja `g(x)=\sqrt{x}-\sqrt{x-1}=\frac{1}{\sqrt{x}+\sqrt{x-1}}` jest wypukła jako odwrotność funkcji wklęsłej.
Zatem funkcja `f(x)=g(x)-g(x-3)` jest rosnąca
Funkcja `g(x)=\sqrt{x}-\sqrt{x-1}=\frac{1}{\sqrt{x}+\sqrt{x-1}}` jest wypukła jako odwrotność funkcji wklęsłej.
Zatem funkcja `f(x)=g(x)-g(x-3)` jest rosnąca
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Re: Granica z pierwiastkami
na ogół to tak nie jest: funkcja \(x \mapsto -x\) jest wklęsła na \((0,\infty)\), a jej odwrotność nie jest wypukła
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Granica z pierwiastkami
Kontekst. Ta funkcja jest dodatnia, a odwrotność wklęsłej dodatniej jest wypukła. Ale masz rację że powinienem to dodać