Przedłużenie ciągłości funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Przedłużenie ciągłości funkcji

Post autor: kt26420 »

Niech funkcja \(\displaystyle{ f}\) będzie dana dla wszystkich par liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ (x, y)}\), gdzie \(\displaystyle{ y > 0,}\)
wzorem\(\displaystyle{ f(x, y) = e^{\frac{x^2}{y}}}\). Zbadać, czy f da przedłużyć się do funkcji ciągłej na zbiorze:
\(\displaystyle{ (a)\ \{(x, y): y \ge ­ 0, x \in \RR, (x, y) \neq (0, 0)\};
}\)

\(\displaystyle{ (b)\ \{(x, y): y \ge ­ 0, x \in \RR\}.}\)

Jak takie coś się robi? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
Ostatnio zmieniony 26 maja 2022, o 02:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawiasy klamrowe to \{, \}.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Przedłużenie ciągłości funkcji

Post autor: a4karo »

Ustalasz `x_0` i patrzysz czy istnieje granica \(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(x_0,0)} f(x,y)}\). Jeżeli nie istnieje, to z przedłużenia nici. A jeżeli istnieje, to ta granica będzie kandydatem na `f(x_0,0)`. Na koniec musisz sprawdzić, czy ta "przedłużona" funkcja jest ciągła.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2022, o 02:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Przedłużenie ciągłości funkcji

Post autor: kt26420 »

No chyba istnieje i jest równa 1, tak?
Ostatnio zmieniony 26 maja 2022, o 02:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Przedłużenie ciągłości funkcji

Post autor: a4karo »

Nie chybaj, tylko policz
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Przedłużenie ciągłości funkcji

Post autor: kt26420 »

a4karo pisze: 26 maja 2022, o 05:51 Nie chybaj, tylko policz
Policzyłam, wyszło 1 (\(\displaystyle{ e^{0} }\))
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Przedłużenie ciągłości funkcji

Post autor: a4karo »

Pokaż jak
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Przedłużenie ciągłości funkcji

Post autor: kt26420 »

a4karo pisze: 26 maja 2022, o 09:17Pokaż jak
Jeśli x mam ustalony to \(\displaystyle{ \lim_{y \to \infty} e^{ \frac{x^2}{y} }
= e^{ \frac{x^2}{\infty}} = e^{0} = 1.
}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Przedłużenie ciągłości funkcji

Post autor: a4karo »

A skąd się nieskończoność wzięła?
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Przedłużenie ciągłości funkcji

Post autor: kt26420 »

a4karo pisze: 26 maja 2022, o 13:38 A skąd się nieskończoność wzięła?
Przepraszam, musi tam być \(\displaystyle{ y \rightarrow 0 }\) i wtedy by miałam \(\displaystyle{ e^{ \infty } = \infty }\)

Dodano po 45 sekundach:
kt26420 pisze: 26 maja 2022, o 13:08
a4karo pisze: 26 maja 2022, o 09:17Pokaż jak
Jeśli x mam ustalony to \(\displaystyle{ \lim_{y \to \infty} e^{ \frac{x^2}{y} }
= e^{ \frac{x^2}{\infty}} = e^{0} = 1.
}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Przedłużenie ciągłości funkcji

Post autor: a4karo »

Podejrzewam, że w wzorze na funkcję miał być minus w wykładniku. Bez niego zadanie jest nieciekawe
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Przedłużenie ciągłości funkcji

Post autor: kt26420 »

Nie ma minusa, ale też myślę że nie mogłoby być takie proste.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2022, o 19:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Przedłużenie ciągłości funkcji

Post autor: a4karo »

To zrób tak, jakby był
ODPOWIEDZ