Oblicz granicę funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
IceMajor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 28 lut 2017, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy

Oblicz granicę funkcji

Post autor: IceMajor2 »

Witam, dana jest taka granica funkcji: \(\displaystyle{ \lim_{x \to\infty } \frac{5^{x+2}-5}{3^{x+1}+2^{x}+1}}\).
Robię tak:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} \frac{5^{x}\left( 25-\frac{5}{5^{x}}\right) }{3^{x}\left( 3+\frac{2^{x}}{3^{x}}+\frac{1}{3^{x}}\right) }= \lim_{x \to\infty }\frac{5^{x}}{3^{x}} \cdot \lim_{ x\to\infty } \frac{25- \frac{5}{5^{x}} }{3+ \frac{2^{x}}{3^{x}}+ \frac{1}{3^{x}} } = +\infty \cdot \frac{25}{3}=\infty}\).

Czy to jest poprawnie? Czy jest prostszy zapis?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Oblicz granicę funkcji

Post autor: a4karo »

Jest ok
ODPOWIEDZ