Obliczenie granicy

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Adam99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 lis 2020, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23

Obliczenie granicy

Post autor: Adam99 »

Mam problem ze znalezieniem granicy \(\displaystyle{ \lim_{ (x,y)\to (0 ^{+},0)} e ^{ \frac{ y^{2} }{x} } }\)
Świadkiem na rozbieżność są moim zdaniem ciągi (\(\displaystyle{ \frac{1}{n}, \frac{1}{n}}\)) oraz (\(\displaystyle{ \frac{1}{n}, \frac{1}{n ^{2} }}\)), ale granica ma wyjść 1. Gdzie jest mój błąd z powyższymi ciągami, i jak obliczyć tę granicę?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Obliczenie granicy

Post autor: a4karo »

Trochę więcej wiary w siebie. W książkach też zdarzają się błędy.
Adam99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 lis 2020, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23

Re: Obliczenie granicy

Post autor: Adam99 »

Tylko to nie książka, a Wolfram...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Obliczenie granicy

Post autor: a4karo »

Wolframowi też nie do końca można wierzyć
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Obliczenie granicy

Post autor: matmatmm »

Wolfram pewnie liczy granicę iterowaną:

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0^{+}}\lim_{y\to 0}e^{\frac{y^2}{x}}}\)
ODPOWIEDZ