Wyznaczenie kresu zbioru

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
archimedes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 14 kwie 2010, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

Wyznaczenie kresu zbioru

Post autor: archimedes »

Bazowe zadanie brzmi:

Zbadać, czy zbiór \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n}, n \in \NN }\) ma element największy.

Ja poszedłem o krok dalej i wyznaczyłem ten element, tylko nie jestem pewien, czy poprawnie, oraz czy tego zbytnio nie przekomplikowałem.

Elementy zbioru tworzą ciąg \(\displaystyle{ a_{n} = \sqrt[n]{n} }\). Wyrazy tego ciągu są wartościami funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \sqrt[x]{x} }\) dla \(\displaystyle{ x \in \NN }\). Zbadamy teraz przebieg zmienności tej funkcji.

\(\displaystyle{ f(x) = e^{ \frac{1}{x}\ln x} }\)
\(\displaystyle{ f'(x) = e^{ \frac{1}{x}\ln x} (- \frac{1}{ x^{2} }\ln x + \frac{1}{ x^{2} }) = e^{ \frac{1}{x}\ln x} \frac{1}{ x^{2} } (1-\ln x) = \frac{1-\ln x}{ x^{2} } \sqrt[x]{x} }\)

Pochodna jest dodatnia dla \(\displaystyle{ x \in (0,e)}\), ujemna dla \(\displaystyle{ x \in (e, \infty )}\) i równa zero dla \(\displaystyle{ x = e}\). W tych przedziałach funkcja \(\displaystyle{ f(x) }\) jest zatem odpowiednio rosnąca i malejąca i osiąga maksimum dla \(\displaystyle{ x = e}\). Ciąg \(\displaystyle{ a_{n} = \sqrt[n]{n} }\) posiada więc wyraz maksymalny i jest to \(\displaystyle{ a_{2} = \sqrt{2} }\) lub \(\displaystyle{ a_{3} = \sqrt[3]{3} }\). Prostymi przekształceniami można sprawdzić, która z liczb jest większa:

\(\displaystyle{ \sqrt{2} = 2^ \frac{1}{2} = 2^ \frac{3}{6} = \sqrt[6]{8} }\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3} = 3^ \frac{1}{3} = 3^ \frac{2}{6} = \sqrt[6]{9} }\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow \sqrt[3]{3} > \sqrt{2} }\)

Zbiór \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n}, n \in \NN }\) ma więc element największy równy \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3} }\).
Ostatnio zmieniony 13 sie 2021, o 23:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Wyznaczenie kresu zbioru

Post autor: Janusz Tracz »

archimedes pisze: 13 sie 2021, o 22:16 Zbadać, czy zbiór \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n}, n \in \NN }\) ma element największy.
A gdzie ten zbiór? Powinien się gdzieś pojawić napis \(\displaystyle{ \left\{ \sqrt[n]{n}:n\in\NN \right\} }\).
archimedes pisze: 13 sie 2021, o 22:16 Elementy zbioru tworzą ciąg \(\displaystyle{ a_{n} = \sqrt[n]{n} }\).
Nie. W zbiorze nie ma wyróżnionej kolejności. Jest na odwrót to wartości ciągu tworzą zbiór. Poza tym jest ok (o ile obliczenia są poprawne ale wyglądają dobrze). Można się jeszcze przyczepić do stwierdzenia
archimedes pisze: 13 sie 2021, o 22:16 Zbadamy teraz przebieg zmienności tej funkcji.
tej to znaczy której? Napisałeś, że \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt[x]{x} }\) ale to za mało do pełnego opisu funkcji. Formalnie badasz funkcję
\(\displaystyle{ \left[ \left( 0, \infty \right)\ni x\mapsto \sqrt[x]{x} \in \RR \right] }\)
i skoro już znasz dziedzinę na której różniczkowanie ma sen to na takiej dziedzinie możesz powiedzieć coś o monotoniczności funkcji \(\displaystyle{ f}\). A potem wnioskujesz coś o monotoniczność obcięcia \(\displaystyle{ f\upharpoonright_{\NN}=a_n}\). Jednak mino tych formalnych niedociągnięć pomysł i wykonanie jest dobre i nie powiedział bym, że to przekombinowane.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2021, o 23:07 przez Janusz Tracz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Wyznaczenie kresu zbioru

Post autor: Premislav »

A bez pochodnych: \(\displaystyle{ \sqrt[n+1]{n+1}<\sqrt[n]{n} \Leftrightarrow (n+1)^n<n^{n+1}\\ \Leftrightarrow \left(1+\frac 1n\right)^n<n}\),
zaś dla \(\displaystyle{ n\ge 3}\) jest
\(\displaystyle{ \left(1+\frac 1n\right)^n=\sum_{k=0}^n \frac{ {n \choose k} }{n^k} <\sum_{k=0}^n \frac{1}{k!} \\=1+1+\sum_{k=2}^n \frac{1}{k!}\le 2+\sum_{k=2}^n \frac{1}{k(k-1)}\\=2+1-\frac1n<3 }\),
więc ciąg niewątpliwie maleje dla \(\displaystyle{ n\ge 3}\).
Natomiast dla \(\displaystyle{ n\le 2}\) korzystamy z oszacowania \(\displaystyle{ \left(1+\frac 1n\right)^n\ge 2\ge n.}\)
archimedes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 14 kwie 2010, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

Re: Wyznaczenie kresu zbioru

Post autor: archimedes »

Janusz Tracz pisze: 13 sie 2021, o 22:58
archimedes pisze: 13 sie 2021, o 22:16 Zbadać, czy zbiór \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n}, n \in \NN }\) ma element największy.
A gdzie ten zbiór? Powinien się gdzieś pojawić napis \(\displaystyle{ \left\{ \sqrt[n]{n}:n\in\NN \right\} }\).
archimedes pisze: 13 sie 2021, o 22:16 Elementy zbioru tworzą ciąg \(\displaystyle{ a_{n} = \sqrt[n]{n} }\).
Nie. W zbiorze nie ma wyróżnionej kolejności. Jest na odwrót to wartości ciągu tworzą zbiór. Poza tym jest ok (o ile obliczenia są poprawne ale wyglądają dobrze). Można się jeszcze przyczepić do stwierdzenia
archimedes pisze: 13 sie 2021, o 22:16 Zbadamy teraz przebieg zmienności tej funkcji.
tej to znaczy której? Napisałeś, że \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt[x]{x} }\) ale to za mało do pełnego opisu funkcji. Formalnie badasz funkcję
\(\displaystyle{ \left[ \left( 0, \infty \right)\ni x\mapsto \sqrt[x]{x} \in \RR \right] }\)
i skoro już znasz dziedzinę na której różniczkowanie ma sen to na takiej dziedzinie możesz powiedzieć coś o monotoniczności funkcji \(\displaystyle{ f}\). A potem wnioskujesz coś o monotoniczność obcięcia \(\displaystyle{ f\upharpoonright_{\NN}=a_n}\). Jednak mino tych formalnych niedociągnięć pomysł i wykonanie jest dobre i nie powiedział bym, że to przekombinowane.

Dzięki, takich braków formalnych się spodziewałem ;)

Dodano po 2 minutach 16 sekundach:
Premislav pisze: 13 sie 2021, o 23:04 A bez pochodnych: \(\displaystyle{ \sqrt[n+1]{n+1}<\sqrt[n]{n} \Leftrightarrow (n+1)^n<n^{n+1}\\ \Leftrightarrow \left(1+\frac 1n\right)^n<n}\),
zaś dla \(\displaystyle{ n\ge 3}\) jest
\(\displaystyle{ \left(1+\frac 1n\right)^n=\sum_{k=0}^n \frac{ {n \choose k} }{n^k} <\sum_{k=0}^n \frac{1}{k!} \\=1+1+\sum_{k=2}^n \frac{1}{k!}\le 2+\sum_{k=2}^n \frac{1}{k(k-1)}\\=2+1-\frac1n<3 }\),
więc ciąg niewątpliwie maleje dla \(\displaystyle{ n\ge 3}\).
Natomiast dla \(\displaystyle{ n\le 2}\) korzystamy z oszacowania \(\displaystyle{ \left(1+\frac 1n\right)^n\ge 2\ge n.}\)
Skąd wiadomo, że \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^n \frac{ {n \choose k} }{n^k} <\sum_{k=0}^n \frac{1}{k!}}\) ? Albo inaczej - jak mając sumę po lewej w ogóle wpaść na to, by tak to ograniczyć? :D
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Wyznaczenie kresu zbioru

Post autor: Dasio11 »

To co napisał Premislav to klasyczny (choć trochę skompresowany) dowód, że ciąg \(\displaystyle{ \left( 1 + \frac{1}{n} \right)^n}\) jest ograniczony, co prowadzi później do zdefiniowania jednej z najważniejszych stałych w analizie -

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Podstawa_logarytmu_naturalnego
.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznaczenie kresu zbioru

Post autor: a4karo »

Janusz Tracz pisze: 13 sie 2021, o 22:58
archimedes pisze: 13 sie 2021, o 22:16 Zbadać, czy zbiór \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n}, n \in \NN }\) ma element największy.
A gdzie ten zbiór? Powinien się gdzieś pojawić napis \(\displaystyle{ \left\{ \sqrt[n]{n}:n\in\NN \right\} }\).
archimedes pisze: 13 sie 2021, o 22:16 Elementy zbioru tworzą ciąg \(\displaystyle{ a_{n} = \sqrt[n]{n} }\).
Nie. W zbiorze nie ma wyróżnionej kolejności. Jest na odwrót to wartości ciągu tworzą zbiór. Poza tym jest ok (o ile obliczenia są poprawne ale wyglądają dobrze). Można się jeszcze przyczepić do stwierdzenia
archimedes pisze: 13 sie 2021, o 22:16 Zbadamy teraz przebieg zmienności tej funkcji.
tej to znaczy której? Napisałeś, że \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt[x]{x} }\) ale to za mało do pełnego opisu funkcji. Formalnie badasz funkcję
\(\displaystyle{ \left[ \left( 0, \infty \right)\ni x\mapsto \sqrt[x]{x} \in \RR \right] }\)
i skoro już znasz dziedzinę na której różniczkowanie ma sen to na takiej dziedzinie możesz powiedzieć coś o monotoniczności funkcji \(\displaystyle{ f}\). A potem wnioskujesz coś o monotoniczność obcięcia \(\displaystyle{ f\upharpoonright_{\NN}=a_n}\). Jednak mino tych formalnych niedociągnięć pomysł i wykonanie jest dobre i nie powiedział bym, że to przekombinowane.
No to dostaliśmy lekcję formalizmu. Możesz powiedzieć jak ma się do tego zapis \(\displaystyle{ f\upharpoonright_{\NN}=a_n}\)?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Wyznaczenie kresu zbioru

Post autor: Janusz Tracz »

a4karo pisze: 14 sie 2021, o 10:59 No to dostaliśmy lekcję formalizmu.
@a4karo Powiedział bym, że raczej archimedes dostał kilka wskazówek jak zapisywać swoje myśli bardziej precyzyjnie lub czasem po porostu poprawnie. Poza tym archimedes nie prosił o inne rozwiązania (nie czepiam się tu wartościowego postu Premislava) chciał się dowiedzieć czy jego sposób był poprawny i nieprzekombinowany. Więc mój post odpowiadał na te pytania, a nie był lekcją formalizmów. Jeśli ja bym tego nie napisał to zapewne zrobił by to ktoś inny.
a4karo pisze: 14 sie 2021, o 10:59 Możesz powiedzieć jak ma się do tego zapis \(\displaystyle{ f\upharpoonright_{\NN}=a_n}\)?
Jak już mówiłem nie daje lekcji formalizmów więc ten napis należy rozumieć tak, że \(\displaystyle{ a_n}\) oznacza tu funkcję \(\displaystyle{ a_{\red{n}}:\NN\to \RR}\), a nie wartość ciągu dla argumentu \(\displaystyle{ n}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wyznaczenie kresu zbioru

Post autor: Jan Kraszewski »

Janusz Tracz pisze: 14 sie 2021, o 15:10 Jak już mówiłem nie daje lekcji formalizmów więc ten napis należy rozumieć tak, że \(\displaystyle{ a_n}\) oznacza tu funkcję \(\displaystyle{ a_{\red{n}}:\NN\to \RR}\), a nie wartość ciągu dla argumentu \(\displaystyle{ n}\).
To Ci nie wyszło. Poprawnie powinno być \(\displaystyle{ a:\NN\to \RR}\) i \(\displaystyle{ a(n)=a_n}\). Samo \(\displaystyle{ a_n}\) oznacza wyraz ciągu i nie możesz go z ciągiem utożsamiać.

Mógłbyś też ew. napisać \(\displaystyle{ f\upharpoonright_{\NN}=\left\langle a_n\right\rangle_{n\in\NN}}\).

JK
archimedes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 14 kwie 2010, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

Re: Wyznaczenie kresu zbioru

Post autor: archimedes »

Janusz Tracz pisze: 14 sie 2021, o 15:10
a4karo pisze: 14 sie 2021, o 10:59 No to dostaliśmy lekcję formalizmu.
@a4karo Powiedział bym, że raczej archimedes dostał kilka wskazówek jak zapisywać swoje myśli bardziej precyzyjnie lub czasem po porostu poprawnie. Poza tym archimedes nie prosił o inne rozwiązania (nie czepiam się tu wartościowego postu Premislava) chciał się dowiedzieć czy jego sposób był poprawny i nieprzekombinowany. Więc mój post odpowiadał na te pytania, a nie był lekcją formalizmów. Jeśli ja bym tego nie napisał to zapewne zrobił by to ktoś inny.
a4karo pisze: 14 sie 2021, o 10:59 Możesz powiedzieć jak ma się do tego zapis \(\displaystyle{ f\upharpoonright_{\NN}=a_n}\)?
Jak już mówiłem nie daje lekcji formalizmów więc ten napis należy rozumieć tak, że \(\displaystyle{ a_n}\) oznacza tu funkcję \(\displaystyle{ a_{\red{n}}:\NN\to \RR}\), a nie wartość ciągu dla argumentu \(\displaystyle{ n}\).
I takie wskazówki są mi jak najbardziej potrzebne, bo ja w matematyce zazwyczaj nie mam problemów z wymyśleniem rozwiązania, mam problem z pokazaniem, czemu wiem to co wiem, i co mi wolno stwierdzać bez wyprowadzania, a czego nie ;)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Wyznaczenie kresu zbioru

Post autor: Janusz Tracz »

ok macie racje. archimedes słuchaj się a4karo oraz Jan Kraszewski. Moją lekcję formalizmów możesz ignorować.
ODPOWIEDZ