Granica ciągu

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Granica ciągu

Post autor: kt26420 »

Obliczyć granice ciągów:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n^2+1} + \frac{2}{n^2+2} +...+ \frac{n}{n^2+n}}\)
Potrafiłam tylko przeksztalcić to jakp \(\displaystyle{ 1- \frac{n^2}{n^2+1}+ 1- \frac{n^2}{n^2+2}+ 1- \frac{n^2}{n^2+n}.}\)
Ale nie wiem, czy mi coś daje..
Ostatnio zmieniony 30 maja 2021, o 18:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: Dasio11 »

Wskazówka: skorzystaj z twierdzenia o trzech ciągach.
ODPOWIEDZ