Ciągląść funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Ciągląść funkcji

Post autor: kt26420 »

Funkcja \(\displaystyle{ f : [0,\infty)}\) jest ciągła i nie jest ograniczona ani z góry, ani z dołu.
Pokazać, że \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje każdą wartość rzeczywistą nieskończenie wiele razy.

Było to rozwiązane na ćwiczeniach, ale nie zrozumiałam w ogóle nic.
Poprosiłabym żeby ktoś wyjaśnił, bedę wdzięczna )
Ostatnio zmieniony 24 maja 2021, o 15:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34305
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Ciągląść funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

kt26420 pisze: 24 maja 2021, o 15:31 Funkcja \(\displaystyle{ f : [0,\infty)}\)
Czegoś ewidentnie zapomniałaś napisać.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22220
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Re: Ciągląść funkcji

Post autor: a4karo »

Spróbuj narysować taka funkcję
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4079
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1396 razy

Re: Ciągląść funkcji

Post autor: Janusz Tracz »

Chyba wystarczy zauważyć, że, gdyby było inaczej to istniała by wartość \(\displaystyle{ y}\) taka, że \(\displaystyle{ \left| f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \right|<\aleph_0 }\). Więc dla \(\displaystyle{ x>\max \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \right\} }\) było by \(\displaystyle{ f(x)>y}\) albo \(\displaystyle{ f(x)<y}\). Oczywiście wcześniej mamy funkcję ciągła na zwartym zbiorze więc tam jest ograniczona. Zatem mamy ograniczony kawałek na \(\displaystyle{ \left[ 0, \max \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]\right\} \right] }\), a potem kawałek na \(\displaystyle{ \left[\max \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]\right\} , \infty \right) }\) jest ograniczony z góry albo dołu. A to implikuje piorun.
ODPOWIEDZ