Granica funkcji dwóch zmiennych, prośba o zaproponowanie ciągu

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Tzncioe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 10 paź 2008, o 22:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 12 razy

Granica funkcji dwóch zmiennych, prośba o zaproponowanie ciągu

Post autor: Tzncioe »

Cześć!

Mam taką granicę:

\(\displaystyle{ \lim_{(x, y) \rightarrow (0, 0)} \frac{|x|y^2}{|x + y^4|\sqrt{x^2 + y^2}}}\)

i mam sprawdzone kalkulatorem Wolframa online, że ta granica nie istnieje. Próbuję podać dwa różne ciągi, dla których powyższa granica dawałaby dwa różne wyniki, ale jakiekolwiek wybieram, to zawsze wychodzi mi zero. Moja prośba jest taka, żeby ktoś zaproponował ciąg \(\displaystyle{ (x_n, y_n) \rightarrow (0, 0)}\), dla którego powyższa granica wyjdzie różna od zera.

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4075
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Granica funkcji dwóch zmiennych, prośba o zaproponowanie ciągu

Post autor: Janusz Tracz »

Sprawdź \(\displaystyle{ \left( x_n,y_n\right)=\left( - \frac{1}{n}, \frac{1}{ \sqrt[4]{n} } \cdot \frac{n+1}{n} \right) }\).
ODPOWIEDZ