Granica

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Granica

Post autor: kt26420 »

7. Znaleźć ciągi \(\displaystyle{ a_n, b_n}\) takie, że \(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty }a_n = +\infty = \lim_{n \to \infty} b_n}\) oraz
\(\displaystyle{ (a) \lim_{ n \to \infty}(a_n − b_n)}\) nie istnieje;
\(\displaystyle{ (b) \lim_{ n \to \infty}(a_n − b_n) = 7;}\)
\(\displaystyle{ (c) \lim_{ n \to \infty}(a_n − b_n) = −\infty.}\)
Udało mi się zrobić \(\displaystyle{ (c): a_n = n, b_n = n^2;}\)
ale nie wiem co wymyślić w (a) i (b).
Byłabym wdzięczna za pomoc)
Ostatnio zmieniony 9 mar 2021, o 14:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Granica

Post autor: kerajs »

Np:
\(\displaystyle{ a) \\
a_n = n+\sin n \ , \ b_n = n\\
b) \\
a_n = n+7 \ , \ b_n = n\\
}\)
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Granica

Post autor: kt26420 »

kerajs pisze: 9 mar 2021, o 13:05 Np:
\(\displaystyle{ a) \\
a_n = n+\sin n \ , \ b_n = n\\
b) \\
a_n = n+7 \ , \ b_n = n\\
}\)
Dzięki
ODPOWIEDZ