Witam, wiem jak obliczać asymptoty poziome, ale zastanawia mnie czy istnieją funkcje, które posiadają więcej niż 1 taką asymptotę?
Próbowałem znaleźć w internecie przykłady takich funkcji i niestety nie mogę się takich doszukać. Wynika to z faktu, że nie istnieją funkcje posiadające np. 2 asymptoty poziome?
Pozdrawiam
Asymptoty funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Asymptoty funkcji
A potrafisz sobie wyobrazić coś, co dąży jednocześnie do jedynki i dwójki?
Oczywiście jeżeli pytasz o różne asymptoty poziome w różnych nieskończonościach, to oczywiście tak może być
Oczywiście jeżeli pytasz o różne asymptoty poziome w różnych nieskończonościach, to oczywiście tak może być
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Asymptoty funkcji
Na upartego... wykres funkcji
\(\displaystyle{ y=f(x)=\arctg\ x}\) określonej w dziedzinie rzeczywistej
ma dwie różne asymptoty poziome, jedną lewo-, drugą prawostronną
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ y=f(x)=\arctg\ x}\) określonej w dziedzinie rzeczywistej
ma dwie różne asymptoty poziome, jedną lewo-, drugą prawostronną
Pozdrawiam