Udowodnij, że - granica
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 15 wrz 2005, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-ń
- Podziękował: 4 razy
Udowodnij, że - granica
Witam
Mógłby mi ktoś pomóc z obliczeniem tej granicy?
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{a}=1}\)
Mógłby mi ktoś pomóc z obliczeniem tej granicy?
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{a}=1}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2007, o 15:37 przez Bialy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Udowodnij, że - granica
Może tak:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{a}=a^{\frac{1}{n}}}\)
Dla n dążącego do nieskończoności wykładnik dąży do zera, ale pamiętamy, że: \(\displaystyle{ a^0=1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{a}=a^{\frac{1}{n}}}\)
Dla n dążącego do nieskończoności wykładnik dąży do zera, ale pamiętamy, że: \(\displaystyle{ a^0=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 15 wrz 2005, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-ń
- Podziękował: 4 razy
Udowodnij, że - granica
Hmm no ciekawe, tylko czy jak jutro tak na na wejsciowie napisze to mi zaliczy?
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 15 wrz 2005, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-ń
- Podziękował: 4 razy
Udowodnij, że - granica
No wiec gosciu mowil ze trzeba rozpaczyc dwa przypadki - a>1 i a e(0,1). Pomoże mi ktoś? Błagam.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Udowodnij, że - granica
No to powiem Ci, że gościu nie miał racji. Sposób Sylwka jest w porządku dla dowolnych dodatnich a. Z tym założeniem chodziło mi o to, że:
-dla a=0 granica to oczywiście 0
-dla a ujemnego granica nie istnieje
-dla a=0 granica to oczywiście 0
-dla a ujemnego granica nie istnieje