Znajdź \(\displaystyle{ a}\), dla którego funkcja \(\displaystyle{ g\left(x\right)= \begin{cases} 2+e ^{ \frac{1}{x} }, &x<0 \\ \frac{\sin ax}{x}, &x>0 \\ \lim\limits_{x \to 0^{-}} 2+e^{ \frac{1}{x}}, &x=0 \end{cases} }\)
jest ciągła na liczbach rzeczywistych.
Znalezienie \(\displaystyle{ a }\) to nie problem, ale nie umiem policzyć granicy z \(\displaystyle{ e}\). Jak się do tego zabrać?
Ciągłość funkcji z e
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 1 gru 2020, o 14:12
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 13 razy
Ciągłość funkcji z e
Ostatnio zmieniony 8 gru 2020, o 21:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Ciągłość funkcji z e
Od zobaczenia, do czego dąży \(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\) przy \(\displaystyle{ x}\) dążącym do zera po liczbach ujemnych.
JK
JK