Granica funkcji z e

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
radeklor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 7 paź 2008, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno / Rzeszów
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 11 razy

Granica funkcji z e

Post autor: radeklor »

Mam do obliczenia granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^{- }} \frac{x}{e ^{ \frac{1}{x} } } }\)
Rozumiem, że mam symbol \(\displaystyle{ \frac{0}{0} }\)
Ale stosując regułę De'Hospitala nie otrzymam nic lepszego bo:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^{- }} \frac{ x^{2} }{-e ^{ \frac{1}{x} }} }\), to jak się do tego zabrać? Proszę o pomoc
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22257
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3763 razy

Re: Granica funkcji z e

Post autor: a4karo »

MAgia:
\(\displaystyle{ \frac{x}{e^{1/x}}=\frac{e^{-1/x}}{1/x}}\)
ODPOWIEDZ