Udowodnij twierdzenie

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Udowodnij twierdzenie

Post autor: Iza8723 »

Niech \(\displaystyle{ f: \left[ 0,1\right] \rightarrow \left[ 0,1\right] }\) będzie funkcją ciągłą. Wykazać, że istnieje \(\displaystyle{ x_{0} \in \left[ 0,1\right]}\) takie, że \(\displaystyle{ f(x _{0} )=x _{0} }\).
Ostatnio zmieniony 16 paź 2020, o 16:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4071
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Udowodnij twierdzenie

Post autor: Janusz Tracz »

Rozważ funkcję \(\displaystyle{ F(x):=f(x)-x}\). Zauważ, że gdyby \(\displaystyle{ F(0)}\) lub \(\displaystyle{ F(1)}\) było zerem to koniec dowodu. Nich zatem \(\displaystyle{ F(x)}\) nie będzie zerem na krańcach dziedziny. Wtedy jednak \(\displaystyle{ F(0)>0}\) a \(\displaystyle{ F(1)<0}\). Zatem mamy tezę.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Udowodnij twierdzenie

Post autor: a4karo »

Janusz Tracz pisze: 16 paź 2020, o 16:30 Rozważ funkcję \(\displaystyle{ F(x):=f(x)-x}\). Zauważ, że gdyby \(\displaystyle{ F(0)}\) lub \(\displaystyle{ F(1)}\) było zerem to koniec dowodu. Nich zatem \(\displaystyle{ F(x)}\) nie będzie zerem na krańcach dziedziny. Wtedy jednak \(\displaystyle{ F(0)>0}\) a \(\displaystyle{ F(1)<0}\). Zatem mamy tezę.
Jeszcze nie. Na coś się tu trzeba powołać
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Udowodnij twierdzenie

Post autor: Iza8723 »

Janusz Tracz pisze: 16 paź 2020, o 16:30 Wtedy jednak \(\displaystyle{ F(0)>0}\) a \(\displaystyle{ F(1)<0}\). Zatem mamy tezę.
Nie rozumiem skąd wynika, że \(\displaystyle{ F(1)<0}\) . I na jakie twierdzenie trzeba się powołać, żeby mieć tezę ?

Dodano po 12 minutach 46 sekundach:
a4karo pisze: 16 paź 2020, o 16:57
Jeszcze nie. Na coś się tu trzeba powołać
Na tw. Darboux ?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2020, o 18:18 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Udowodnij twierdzenie

Post autor: a4karo »

Tak, na Darboux.

`F(1)=f(1)-1` . Dalej myśl...
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Udowodnij twierdzenie

Post autor: Iza8723 »

Już wiem, dzięki
ODPOWIEDZ