granica dwóch zmiennych

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
2szeba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 28 kwie 2020, o 23:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 4 razy

granica dwóch zmiennych

Post autor: 2szeba »

\(\displaystyle{ \lim_{ (x,y)\to (0,0) }\frac{xy^3}{x^2+y^2} }\) Jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: granica dwóch zmiennych

Post autor: Dasio11 »

Skorzystaj z nierówności \(\displaystyle{ \left| \frac{y^2}{x^2+y^2} \right| \le 1}\).
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: granica dwóch zmiennych

Post autor: Janusz Tracz »

Inny pomysł: podstaw \(\displaystyle{ x=r\cos \phi}\) oraz \(\displaystyle{ y=r\sin \phi}\) i policz granicę gdy \(\displaystyle{ r \rightarrow 0^+}\)
ODPOWIEDZ