Granica funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
murka1997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 kwie 2020, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 8 razy

Granica funkcji

Post autor: murka1997 »

Korzystając z granicy funkcji, oblicz:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0 ^{+} } \frac{\ln (\arcsin(5x))}{\ln (\arcsin(x))}}\)
Doszedłem do przekształcenia:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0 ^{+} }\frac{\arcsin(x)}{\arcsin(5x)} \cdot \frac{5 \sqrt{1-x ^{2} } }{ \sqrt{1-25 x^{2} } } }\)
Czy mogę teraz zastosować dalej regułę de l'Hospitala tylko na pierwszy czynnik czyli \(\displaystyle{ \frac{\arcsin(x)}{ \arcsin(5x)}}\) (bo jest \(\displaystyle{ \left[ \frac{0}{0}\right]}\) ) wiedząc, że drugi czynnik przy podstawieniu 0 wynosi 5?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2020, o 23:30 przez murka1997, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34343
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

murka1997 pisze: 12 maja 2020, o 23:02Doszedłem do przekształcenia:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0 ^{+} }\frac{\arcsin(x)}{\arcsin(5x)} \cdot \frac{5 \sqrt{1-x ^{2} } }{ \sqrt{\red{1-25 ^{2}} } } }\)
Ja bym to poprawił, bo ta ujemna liczba pod pierwiastkiem wygląda średnio...

JK
murka1997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 kwie 2020, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 8 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: murka1997 »

Już poprawiłem, pomyłka przy przepisywaniu, zapomniałem x.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: Premislav »

Tak, możesz tak uczynić, choć tutaj już de l'Hospital to lekka przesada, wystarczy pomnożyć i podzielić przez \(\displaystyle{ x}\) i skorzystać z
\(\displaystyle{ \lim_{u\to 0}\frac{\arcsin (u)}{u}=1}\).
ODPOWIEDZ