granica dwóch zmiennych

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
2szeba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 28 kwie 2020, o 23:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 4 razy

granica dwóch zmiennych

Post autor: 2szeba »

Wykazać, że granica \(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\rightarrow (1,1)}\frac{x+y-2}{x^2+y^2-2}}\) nie istnieje. Jakieś wskazówki można prosić?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: granica dwóch zmiennych

Post autor: Tmkk »

wskaż dwa ciągi \(\displaystyle{ (x_n,y_n) \to (1,1)}\) oraz \(\displaystyle{ (x_n',y_n')\to (1,1)}\), po których funkcja będzie dążyła do różnych granic.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22225
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: granica dwóch zmiennych

Post autor: a4karo »

albo skorzystaj z :\(\displaystyle{ \frac{x-1+y-1}{x^2-1+y^2-1}=\frac{1+\frac{y-1}{x-1}}{(x+1)+(y+1)\frac{y-1}{x-1}}}\)
ODPOWIEDZ