Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
-
shvetss04
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 kwie 2020, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
Post
autor: shvetss04 »
\(\displaystyle{
f(x) = \begin{cases} \frac{\sin x}{x} & x < 0 \\[1ex] \frac{x^3 - 1}{x^2 + x - 2} & 0 \le x < 1 \\[1ex] c & x =1 \\[1ex] \frac{x^2 + (b-1)x + b}{x-1} & x > 1 \end{cases}
}\)
-
Tmkk
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Post
autor: Tmkk »
To może na chwile zostawmy te parametry. Czy funkcja jest ciągła w \(\displaystyle{ x=0}\)?