prosta granica

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
CaffeeLatte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 2 razy

prosta granica

Post autor: CaffeeLatte »

oblicz granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to-\infty} (\left| x\right| \cdot x^3 - 3x + 10) }\)
pomoże ktoś? średnio rozumiem czemu granica wychodzi \(\displaystyle{ - \infty}\) :/
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: prosta granica

Post autor: Janusz Tracz »

Granica to \(\displaystyle{ - \infty }\) bo decydującym składnikiem jest \(\displaystyle{ \left| x\right|x^3 }\) a \(\displaystyle{ \left| x\right|x^3 }\) dąży do nieskończoności bo jest to \(\displaystyle{ \infty \cdot \left( - \infty \right) =- \infty }\)
CaffeeLatte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 2 razy

Re: prosta granica

Post autor: CaffeeLatte »

Aaa, czyli jakby było samo \(\displaystyle{ \lim_{ x\to- \infty }\left| x\right| }\) to granica by wyniosła \(\displaystyle{ + \infty}\) ?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: prosta granica

Post autor: Janusz Tracz »

Tak.
ODPOWIEDZ