Problem z obliczeniem granicy

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
murka1997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 kwie 2020, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 8 razy

Problem z obliczeniem granicy

Post autor: murka1997 »

Mam problem z obliczeniem granicy poniższej funkcji:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to2 ^{-} } \arctg\left( \ln \frac{x ^{2} +1 }{(x-2) ^{4} } \right)}\)

Próbowałem liczyć samą granicę \(\displaystyle{ \left( \ln \frac{x ^{2} +1 }{(x-2) ^{4} } \right)}\), a wychodzi ona \(\displaystyle{ +\infty}\).
Jednak po dodaniu \(\displaystyle{ arctg}\) nic logicznego z tego nie wychodzi. Wynik granicy tej funkcji ma wynosić \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} }\), ale nijak nie mogę do tego dojść.
Chyba nie zauważam czegoś istotnego.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2020, o 22:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4075
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Problem z obliczeniem granicy

Post autor: Janusz Tracz »

murka1997 pisze: 27 kwie 2020, o 22:15 Próbowałem liczyć samą granicę \(\displaystyle{ \left( \ln \frac{x ^{2} +1 }{(x-2) ^{4} } \right)}\), a wychodzi ona \(\displaystyle{ +\infty}\).
To dobrze wychodzi.
murka1997 pisze: 27 kwie 2020, o 22:15 Jednak po dodaniu \(\displaystyle{ \arctg}\) nic logicznego z tego nie wychodzi. Wynik granicy tej funkcji ma wynosić \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} }\), ale nijak nie mogę do tego dojść.
Chyba nie zauważam czegoś istotnego.
Co to znaczy "po dodaniu \(\displaystyle{ \arctg}\)". Policz granicę:

\(\displaystyle{ \lim_{t \to \infty }\arctg t }\)

w roli \(\displaystyle{ t}\) występuje \(\displaystyle{ \ln \frac{x ^{2} +1 }{(x-2) ^{4} } }\). Liczenie tej granicy sprowadza się właściwie na oglądnięciu wykresu funkcji \(\displaystyle{ \arctg}\) który w \(\displaystyle{ \infty }\) klei się do \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} }\).
ODPOWIEDZ