Obliczenie granicy funkcji w 0

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
murka1997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 kwie 2020, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 8 razy

Obliczenie granicy funkcji w 0

Post autor: murka1997 »

Mam problem z obliczeniem granicy:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{+} } x \sin \frac{ \pi }{x} }\)
oraz
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{-} } x \sin \frac{ \pi }{x} }\)

Według mnie powinno wyjść \(\displaystyle{ 0}\), ale jednak granica funkcji \(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{x} }\) nie istnieje. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jaki powinien być poprawny wynik? Długo już nad tym się głowię, ale nie przychodzi mi do głowy żadna logiczna konkluzja.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Obliczenie granicy funkcji w 0

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ \left| x \sin \frac{\pi}{x} \right| \le |x|}\) więc skoro \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} |x| = 0}\), to również \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} x \sin \frac{\pi}{x} = 0}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Obliczenie granicy funkcji w 0

Post autor: Jan Kraszewski »

Czyli twierdzenie o trzech funkcjach.

JK
murka1997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 kwie 2020, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 8 razy

Re: Obliczenie granicy funkcji w 0

Post autor: murka1997 »

Jan Kraszewski pisze: 23 kwie 2020, o 20:45 Czyli twierdzenie o trzech funkcjach.

JK
Czy twierdzenie o trzech funkcjach jest równoznaczne z twierdzeniem o trzech ciągach? Są to te same zasady działania czy mówimy o dwóch różnych twierdzeniach?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Obliczenie granicy funkcji w 0

Post autor: Dasio11 »

Są analogiczne, ale jedno odnosi się do granicy ciągu, a drugie do granicy funkcji (w punkcie lub w nieskończoności).
ODPOWIEDZ