Dowód własności granic

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
green128
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 kwie 2020, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Dowód własności granic

Post autor: green128 »

Witam,

Potrzebuję udowodnić następujące własności:

\(\displaystyle{ 1. \lim_{x\to a} (f(x)+g(x)) = \lim_{x\to a} f(x)+\lim_{x\to a} g(x)}\)
\(\displaystyle{ 2. \lim_{x\to a} (f(x)-g(x)) = \lim_{x\to a} f(x)-\lim_{x\to a} g(x) }\)
\(\displaystyle{ 3. \lim_{x\to a} (f(x)g(x)) = \lim_{x\to a} f(x)\lim_{x\to a} g(x) }\)
\(\displaystyle{ 4. jeżeli \lim_{x\to a} g(x) \neq 0 ,to \lim_{x\to a} \frac{f(x)}{g(x)} = \frac{\lim_{x\to a} f(x)}{\lim_{x\to a} g(x)} }\)
\(\displaystyle{ 5. (\forall x\in I, f(x) \le g(x)) \Rightarrow \lim_{x\to a} f(x) \le \lim_{x\to a} g(x), }\)
\(\displaystyle{ 6. (\forall x\in I, f(x) \le h(x) \le g(x)), \lim_{x\to a} f(x) = \lim_{x\to a} g(x)) \Rightarrow \lim_{x\to a} f(x) = \lim_{x\to a} h(x). }\)

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Czy ktoś może mnie chociaż naprowadzić?

Pozdrawiam.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dowód własności granic

Post autor: Jan Kraszewski »

Z definicji granicy.

JK
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Re: Dowód własności granic

Post autor: Kartezjusz »

Ze względu na symbole nieoznaczone - zera i nieskończoności rozważyć osobno.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dowód własności granic

Post autor: a4karo »

Te własności nie zachodzą bez odpowiednich założeń. Napisz je.
ODPOWIEDZ